Megőrül a karanténban? Induljon fülesbagolyszemlére!

ÉLET
2021 január 26., 06:52

A lakosság bevonásával mérné fel a Magyar Madártani Egyesület az erdei fülesbaglyok telelőhelyeit az országban. Mint írják, ebben a járványügyi korlátozások sem jelentenek akadályt. Mi több, a telelőhelyek felkutatása remek szabadtéri program, a friss levegő pedig kimondottan jót tesz a bezártság hosszú heteiben.

Erdei fülesbagoly
photo_camera Erdei fülesbagoly Fotó: Orban Zoltan / MME

Az erdei fülesbaglyok furamód lakott területeken szeretnek telelni. Persze jó okuk van erre: ezek a madarak fákon telelnek, abból pedig több akad az alföldi városokban, mint a környező pusztában. Ráadásul a városokban a ragadozók is kevésbé fenyegetik őket.

Aki igazán nagy tömegben szeretne megfigyelni fülesbaglyokat, azoknak Túrkevét és Kisújszállást ajánljuk. Az előbbit az MME "Magyarország bagolyfővárosaként" jellemzi, itt ugyanis nem néhány, vagy néhány tucat, hanem több száz fülesbagoly telelhet át - mert a környék amúgy nagyon gazdag zsákmányállatban.

A baglyok a fákat szállják meg, ezek alatt nagy mennyiségben gyűlhet fel ürülék és bagolyköpet, ám ezek az általános higiénés szabályok betartása mellett nem jelentenek fertőzésveszélyt.

Aki beszállna az országos felmérésbe, az MME oldalán tájékozódhat a szakmai részletekről, és onnan töltheti le a jelentőlapot is.