Megőrül a karanténban? Induljon fülesbagolyszemlére!

A lakosság bevonásával mérné fel a Magyar Madártani Egyesület az erdei fülesbaglyok telelőhelyeit az országban. Mint írják, ebben a járványügyi korlátozások sem jelentenek akadályt. Mi több, a telelőhelyek felkutatása remek szabadtéri program, a friss levegő pedig kimondottan jót tesz a bezártság hosszú heteiben.

Erdei fülesbagolyFotó: Orban Zoltan / MME

Az erdei fülesbaglyok furamód lakott területeken szeretnek telelni. Persze jó okuk van erre: ezek a madarak fákon telelnek, abból pedig több akad az alföldi városokban, mint a környező pusztában. Ráadásul a városokban a ragadozók is kevésbé fenyegetik őket.

Aki igazán nagy tömegben szeretne megfigyelni fülesbaglyokat, azoknak Túrkevét és Kisújszállást ajánljuk. Az előbbit az MME "Magyarország bagolyfővárosaként" jellemzi, itt ugyanis nem néhány, vagy néhány tucat, hanem több száz fülesbagoly telelhet át - mert a környék amúgy nagyon gazdag zsákmányállatban.

A baglyok a fákat szállják meg, ezek alatt nagy mennyiségben gyűlhet fel ürülék és bagolyköpet, ám ezek az általános higiénés szabályok betartása mellett nem jelentenek fertőzésveszélyt.

Aki beszállna az országos felmérésbe, az MME oldalán tájékozódhat a szakmai részletekről, és onnan töltheti le a jelentőlapot is.

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.