Mélyül a politikai válság Olaszországban, lemondott Giuseppe Conte

külföld
2021 január 26., 11:38

A várakozásoknak megfelelően, kedden délelőtt Giuseppe Conte, Olaszország miniszterelnöke felajánlotta lemondását. Döntését reggel kilenckor tartott megbeszélésükön közölte minisztereivel, majd Sergio Mattarella államfőhöz indult, hogy hivatalosan is benyújtsa lemondását. Mattarella várhatóan holnap kezdi meg a konzultációt a parlamenti csoportokkal, kérdés, hogy Conte miniszterelnök maradhat-e.

Conte azután kényszerült ebbe a helyzetbe, hogy néhány héttel ezelőtt Matteo Renzi, korábbi miniszterelnök, az Olaszország Él (Italia Viva) nevű párt vezetője visszahívta minisztereit a jelenlegi, törékeny kormánykoalícióból. Renzi azzal vádolja a miniszterelnököt, hogy rosszul kezeli a második hullámot, és hogy nem a megfelelő módon kívánja felhasználni az Európai Uniótól kapott, a járvány okozta károk helyrehozatalára szánt több mint 200 milliárd eurót.

Matteo Renzi január 19-én az olasz szenátus székházában.
photo_camera Matteo Renzi január 19-én az olasz szenátus székházában. Fotó: ALESSANDRA TARANTINO/AFP

Conte előremenekül: szerdán szavaznak a parlamentben az igazságügyi jelentésről, amit vélhetően el fog veszíteni, ami tovább gyengítené amúgy is törékeny pozícióját. Olasz sajtóértesülések szerint a miniszterelnököt a kormánykoalíció két nagy pártja, a Demokrata Párt (Pd) és az Öt Csillag (5 Stelle) is nyomás alá helyezte, hogy még a szerdai szavazás előtt adja be lemondását. Conte abban reménykedik, sikerül meggyőzni néhány bizonytalan független és centrista képviselőt, hogy támogassák az új kormány felállítását. A jelenlegi Olaszország 66. kormánya a második világháború vége óta, Conte az ország 29. miniszterelnöke.

Nem mintha lenne ideális időpont egy kormányválságra, de a mostani valóban a lehető legrosszabbkor jött. Olaszországot nagyon megviselte a világjárvány, a koronavírus okozta megbetegedés több mint 85 ezer ember halálát okozta, amúgy is gyenge lábakon álló gazdaságát pedig rettenetesen megtépázta. Mivel Európában itt jelent meg először a vírus, a kormánynak rengeteget kellett improvizálnia, és egy olyan helyzetben kellett radikális, példátlan döntéseket hoznia, amilyenekre évtizedek óta, vagy soha nem volt még példa a kontinensen. Mindenesetre az olaszok többsége elégedett volt azzal, ahogy Conte az első hullámot kezelte.

A jelenlegi, kissé valószínűtlen kormánykoalíció azután állt össze, hogy Matteo Salvini, a szélsőjobboldali Liga (Lega) vezetője, korábbi belügyminiszter egy merész húzással megpróbálta elérni, hogy előrehozott választásokat írjanak ki. A terv nem jött be, Salvini és pártja kiesett a kormányból, és az ország vezetését a demokraták és az Öt Csillag többségével kormányzó koalíció vette át. Bár az első hullám idején Salviniék és szövetségeseik elcsendesedtek, az elmúlt hónapokban újra felerősödött a hangjuk, és sokat bírálták a kormány járványügyi döntéseit. A kormányválságot végül mégsem ők, hanem Matteo Renzi támadása váltotta ki.

Ha nem sikerül Conte terve, előrehozott választásokat fognak kiírni, ami a közvéleménykutatások szerint a szélsőjobb malmára hajtaná a vizet, így nem csoda, hogy Salviniék folyamatosan azt szajkózzák, hogy át kell adni a döntést a népnek, és új választásokat kell kiírni.

Sergio Mattarella holnap délután meghallgatja a parlamenti csoportokat, és eldől, hogy Conte alakíthat-e újra kormányt, ő lesz-e az új miniszterelnök, vagy valaki más, vagy végső esetben előrehozott választásokat írnak ki.

Conte abban reménykedik, sikerül megnyernie a centrista erőket, de egyelőre semmi sincs kőbe vésve. Az Öt Csillag már jelezte, hogy támogatják Contét miniszterelnökként, de többször felreppent a meg nem erősített hír, hogy a Demokrata Párt esetleg saját miniszterelnök-jelöltben gondolkozik.

Giuseppe Conte videókonferenciát tart 2020. november 19-én.
photo_camera Giuseppe Conte videókonferenciát tart 2020. november 19-én. Fotó: -/AFP

Conte már többször bizonyította, hogy ügyesen lavírozik. Bár egyik pártnak sem tagja, 2018 január óta tartja pozícióját. Először az Öt Csillag és a Liga koalíciójának volt a miniszterelnöke. Bár folyamatosan hangsúlyozta függetlenségét, rengeteg cikk született arról, milyen erősen kötődik az Öt Csillag bizonyos vezetőihez. Aztán amikor a két kormánypárt összerúgta a port, ahelyett, hogy előrehozott választásokat írtak volna ki, amint azt Salvini remélte, egy váratlan fordulat eredményeképp az Öt Csillag összeállt a demokratákkal, akikkel azóta is közösen kormányoznak.

A Liga vezetője, Matteo Salvini az első és a második hullám között főleg gasztronómiai jellegű tweetekkel szórakoztatta közönségét, de most új erőre kezd kapni. A napokban azzal sokkolta az olaszokat, hogy egy tévéműsorban azt mondta, szerinte Silvio Berlusconi jó jelölt lenne az államfői posztra, Sergio Mattarella helyére.

A döntés most Mattarella kezében van. A Reuters értesülései szerint nem kizárt, hogy ha Conte nem tudja megtartani a pozícióját, akkor vagy átveszi az 5 Csillag vezetését, vagy - kihasználva népszerűségét - saját pártot alapít.