Szíjj László se maradhat ki a buliból, az ő cége is részt vehet a BMW-gyárhoz kötődő fejlesztésekben

gazdaság
2021 január 26., 11:09

8,6 milliárd forint értékben építhet utakat, vízvezetékeket és csatornákat Szíjj László Duna Aszfalt nevű cége a Debrecen Észak-Nyugati Gazdasági Övezethez kapcsolódó munkálatok során. Ezen a területen épül a BMW debreceni gyára, az ehhez kapcsolódó beruházásokat sorra nyerik el az Orbán Viktor legszűkebb környezetéhez tartozó vállalkozók, mint például Garancsi István és Mészáros Lőrinc.

A magyar kormány eleve 12,3 milliárd forinttal támogatja a BMW-t, amiért az Debrecenben építi fel a gyárát, de ennek a többszörösét költi el az ún. kapcsolódó beruházásokra, rendre rezsimközeli cégeket megbízva a munkálatokkal. A város önkormányzata 44 milliárd forint hitelt vett fel erre, a kormány pedig 2018 végén 135 milliárd forintot hagyott jóvá ezekre a fejlesztésekre.

  • A pénzből Garancsi István Market Zrt.-je 22 milliárdot kapott a terület bel- és csapadékvíz-elvezetéséhez szükséges földmunkákra és azok engedélyezésére;
  • Mészáros Lőrinc cége 54 milliárdért építhet vasútvonalat a gyárhoz.
  • Szíjj cége, a Duna Aszfalt Garancsiéhoz hasonlóan a csapadékvíz elvezetésén dolgozhat, emellett utakat, szennyvíz- és vízvezetékeket építhet nettó 8,6 milliárdból.

(Via 24.hu)