Az ENSZ felmérésében megkérdezett fiatalok több mint kétharmada szerint klímavészhelyzet van

klímaváltozás
2021 január 27., 10:48

Az ENSZ és az Oxfordi Egyetem közös felmérésében 50 országból 1,2 millió ember vett részt. A klímaváltozás témájában ilyen méretű felmérést még nem készítettek korábban.

A felmérés szerint leginkább a fiatalok aggódnak, a 14 és 18 év közöttiek 69 százaléka szerint klímavészhelyzet van, de a hatvan éven felüliek 58 százaléka is hasonló véleményen van. Azokban az országokban, ahol fosszilis tüzelőanyagokra, vagyis nem megújuló energiaforrásokra támaszkodnak, a megkérdezettek többsége támogatta a megújuló energiákat: Az Egyesült Államokban 65 százalék, Ausztráliában 76 százalék, Oroszországban pedig 51 százalék. Indonéziában illetve Brazíliában, ahol az erdők pusztítása okoz gondot, nem meglepő módon a fák védelmét támogatta a többség.

A felmérésben nemek szerint is különbséget tettek, legalábbis 16 országban, ahol a megkérdezett fiatalok közül a lányoknál 5 százalékkal több fiú szerint van klímavészhelyzet. Ezzel szemben az Egyesült Államokban, Kanadában, Ausztráliában és az Egyesült Királyságban több nő és lány aggódik a globális felmelegedés miatt.

(Guardian)