Ha kis halastó kialakítása volt a cél, akkor jól sikerült a csapadékvíz elvezetése uniós pénzből Békésben

vidék
2021 január 27., 14:22

2-3 napig esett a múlt hét végén Békés városban. Nem egész nap, nem zuhogott vagy ömlött, de azért esett, összegyűlt némi csapadékvíz.

Szerencsére, mint ezen a képen is látszik, erre igazán felkészültek.

photo_camera Békés, Dánfok, Kökény utca Fotó: Olvasónk

Az önkormányzat 2017. májusban kapott 154 millió forint vissza nem térítendő támogatást a csapadékvíz elvezetés kialakítására a települési környezetvédelmi infrastruktúra-fejlesztések keretében. A közbeszerzésre három cég jelentkezett, a Hunút Kft. nyert, nettó 105 millió ajánlattal. A munkát 2018-ban végezték el.

Olvasónk szerint kicsit nagyobb eső után az utcán áll a víz. Szerinte a probléma az, hogy majdnem az összes lefolyó magasabban van, mint az utca szintje, így nyilvánvalóan nem tud belefolyni a víz.

Négy nappal az esőzés után is ilyen a környék. Nyilván egyszerűbb lenne a helyzet, ha mindenhol aszfaltos út lenne, dehát nincs.

photo_camera Fotó: Olvasónk, Ennóerr

A kis tavacska már egészen összezsugorodott ennyi idő alatt, az úton a kátyúkban lévő pocsolyák viszont még egészen jól tartják magukat.

Megkerestük a kivitelezőt. Azt mondták, hogy nem tudnak a problémáról. Amióta átadták a munkát, azóta csak egyszer keresték meg őket, az egyik épület előtt nem folyt el a víz, de azt megoldották. A karbantartás már nem az ő feladatuk.

Talán nem érdektelen tény, hogy van pályázati lehetőség halastavak gátrendszerének felújítására, új tavak építésére is, meg lehet célozni a horgászturisztikai kínálat fejlesztését is.