Nincs meg a határozat arról, hogy az állam megvette a Mátrai Erőművet

gazdaság
2021 január 27., 14:16

Nagyon furcsa dolgot fedezett föl a Népszava a Mátrai Erőmű állami megvásárlásával kapcsolatban, egész pontosan azt, hogy nincs meg az erről szóló állami határozat. Ha pedig ez a határozat nem létezik, akkor az állam érvénytelenül vásárolta meg a veszteséges erőművet Mészáros Lőrinctől 17,44 milliárd forintért.

Tóth Bertalan az MSZP elnöke kikérte a kormánytól Mager Andrea nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter 2019-es és 2020-as, részvényesi joggyakorlóként kiadott határozatainak listáját, amelyeket meg is kapott, ezek között viszont nem szerepel az említett határozat. Pedig az erőművet megvásárló állami energiavállalat, az MVM 2019 december 18-án megbízta az elnök-vezérigazgatót, hogy a vásárlásra kérjen engedélyt az MVM egyedüli részvényesétől, vagyis a magyar államtól, vagyis az állami cégekért felelős Mager Andrea minisztertől. Az MVM aztán december 23-án meg is kötötte az adásvételi szerződést, amit nem tehetett volna meg tulajdonosi engedély nélkül. Ez az engedély viszont nincs meg, legalábbis nem szerepel az összes másik határozat között, amelyet kiadott a kormány Tóth Bertalannak.

A Népszava szerint az lehetne még magyarázat arra, hogy miért nincs meg a határozat, hogy Mager Andrea listáján sok határozat csak „minősített adatot tartalmazó” határozatként szerepel, vagyis titok, hogy miről döntött a miniszter. Viszont a kérdéses időben, vagyis 2019 december 18 és 23 között ilyen titkos határozat sincs a listán, de sok érv se lenne amellett, hogy a kormány titkosítson valamit, amit már rég megírt a sajtó.

A kormány szerint viszont minden rendben lezajlott, Fónagy János Tóth Bertalan pontosító kérdésére, hogy hol is van a kérdéses határozat, csak annyit válaszolt, hogy „az egyedüli részvényeshez felterjesztett döntési javaslatokat a társaság alapszabálya által meghatározott módon hagyták jóvá”, vagyis hiába nincs a listán a dokumentum, minden szabályosan zajlott.

Ahogy arról Magyari Péter részletesen írt, a Mátrai Erőművet az MVM 2017-ben 5,9 milliárd forintért is megvehette volna az eladó német tulajdonostól, de akkor nem kellett az állami cégnek, így az Mészáros Lőrinchez és cseh partnereihez került, akiket Mészáros idővel kivásárolt. Az erőmű viszont nem ment jól, veszteséges volt és komoly adósságokat halmozott fel, ezért Mészáros inkább kivett a cégből több mint 11 milliárd forint osztalékot, majd azt eladta az MVM-nek, immár 17,44 milliárd forintért.

Orbán Viktor azzal indokolta, hogy most miért veszi meg az állam azt, ami korábban sokkal kevesebbért nem kellett, hogy Mészáros amúgy bezárta volna a Magyarország második legnagyobb áramtermelőjének számító ligniterőművet. Viszont egy hatályos kormányrendelet szerint ha az ellátás biztonságát veszélyeztetné egy erőmű bezárása, akkor az energiahivatal kijelölhet egy úgynevezett engedélyest az üzemeltetésére, azaz átadhatja az erőművet másnak. Vagyis ha Mészáros tényleg be akarta volna zárni az erőművet, a kormány azt ingyen átadhatta volna az MVM-nek. Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter viszont a 444 kérdésére kifejtette, hogy ennek ellenére az államnak igenis fizetnie kellett az erőműért, mert tulajdont elvonni az állam nem tud, csak ha kárpótolja a tulajdonost. A 444 és a miniszter erről szóló vitáját itt lehet olvasni és megnézni.