A Proud Boys vezetője éveken keresztül adott információkat az FBI-nak és a rendőrségnek

külföld
2021 január 28., 18:35

A trumpista szélsőjobboldali csoport, a Proud Boys vezetője, Enrique Tarrio korábban az FBI és a rendőrség egyik legnagyobb informátora volt, derül ki régi bírósági dokumentumokban.

A Reuters hírügynökség tudta meg, hogy Tarrio és két társa 2014-ben állt a floridai bíróság elé csalás ügyében, a jegyzőkönyvből pedig kiderül, hogy mind az ügyész, mind Tarrio védőügyvédje arra hivatkozva kért enyhítést a férfira, hogy a 2012-es letartóztatása óta információkkal segíti a hatóságok munkáját.

A jegyzőkönyv szerint Enrique Tarrio-nak köszönhetően 13 kábítószerrel, szerencsejátékkal és embercsempészettel foglalkozó ember ellen indult eljárás.Az érvelés hatásos volt, ugyanis a bíróság 30 hónapról 16 hónapra csökkentette a büntetést.

A Reuters megkereste Tarriot is, de tagadta, hogy valaha is információkkal segítette volna a rendőrséget vagy az FBI-t.

A Proud Boys a Capitolium megtámadásában is részt vett, ami miatt Kanada fontolgatni kezdte, hogy felteszi a szervezetet a terroristák listájára. Tarriot egyébként két nappal a Capitolium ostroma előtt tartóztatták le, amiért egy korábbi washingtoni tüntetésen elégetett egy Black Lives Matter zászlót, amit egy templomról szedtek le. (BBC)