Kivonulnak az EU-s határőrök Magyarországról

2021 január 28., csütörtök 7:52

Szerdán bejelentette a Frontex, az EU határvédelmi ügynöksége, hogy felfüggeszti magyarországi tevékenységét.

Ez az első alkalom, hogy az egyik tagállamból kivonul a szervezet. A távozás oka, hogy a magyar határőrök minden vizsgálat nélkül visszafordítják Szerbiába a déli határ felől érkező menekülteket, lényegében kitoloncolják őket, anélkül, hogy helyzetüket megvizsgálnák.

Az EU bírósága tavaly év végén megállapította, hogy ez a magyar gyakorlat szembe megy az EU-s joggal, azonban a magyar hatóságok nem változtattak rajta azóta sem.

Korábban a tranzitzónákban nyújthattak be kérelmet a menekültek ügyük elbírálására, igaz, naponta csak egy-két ember fogadtak itt, kérelmeiket első körben automatikusan visszautasították, és a fellebbezési idejük alatt előfordult, hogy éheztették őket.

Az EU bírósága a tranzitzónákat bezáratta, és azóta semmilyen lehetősége sincs a Balkán felől érkezőknek menekültjogi kérelmet beadni a határon.

Frontexes német rendőrök a bolgár-török határon, 2017-ben. Fotó: Hristo Rusev/NurPhoto

A Frontex határőrei mindig a helyi rendőrség vagy határőrség parancsnoksága alatt működnek. A szervezetnek eddig ezer embere volt, de idéntől tízezresre bővítik a stábot.

A legtöbben a görög - török határ őrzésében vesznek részt közülük, szolgál ott magyar rendőr is a Frontex kötelékében.

Az utóbbi időben a görögországi frontexeseket sok támadás érte, mert segítettek a görög határőröknek visszafordítani menekülteket a tengeren, szintén érdemi vizsgálat nélkül, akár erőszakosan is.

A Frontex az utóbbi években általában tíz - húsz fő közötti létszámmal, kutyás járőrökkel segítette a magyarok munkáját.