Koronavírus: 93 áldozat, 1569 új fertőzött

járvány
2021 január 28., 07:06

Továbbra is magas a koronavírusban elhunytak száma, 93 újabb áldozatot jelentett az operatív törzs csütörtök reggel. Ez magasabb, mint az elmúlt hét nap átlaga (83). Március óta összesen 12 291 coviddal összefüggő halálesetet regisztráltak.

link Forrás

Az új fertőzöttek száma 1 569. Önmagában nem nagy szám, de sokkal magasabb az elmúlt 7 nap átlagánál (1 113). Ebben azért benne van az is, hogy a hét elején mindig kevesebb új fertőzöttet regisztrálnak a kevesebb hétvégi teszt miatt, de a múlt csütörtökhöz képest is nőtt a szám.

link Forrás

Ami figyelmeztető jel: megugrott az összes teszten belül a pozitívak aránya 8 százalékről 12 százalékra. Hogy ez csak egyetlen nap, vagy tartós, arra érdemes lesz figyelni a következő napokban.

link Forrás

Az operatív törzs azt írja, hogy mától az idősotthonokra és a bentlakásos szociális intézményekre helyeződik át az oltások súlya, oda mobil oltócsapatok érkeznek. (Vagyis lényegében lezárult az egészségügyiseket érintő első kör, aki akart, az már beoltatta magát.) Eddig összesen 10 ezer idősotthonban lakót és dolgozót oltottak már be, a következő napokban ez a szám megtöbbszöröződhet.

8 511 embert oltottak be tegnap első körben, 8 521 ember pedig a második körös vakcinát kapta meg. Az elsőkörös beoltottak száma jóval magasabb az elmúlt hét nap átlagánál.

link Forrás

Ugyanakkor továbbra sem lehet állítani, hogy amennyi vakcina beérkezik, azt gyorsan be is adják. 201 310 embernek elég oltóanyag érkezett eddig, ebből 161 215 fő kapott oltást. Vagyis 40 ezer adag elsőkörös oltás még fagyasztóban van. (A második körre eltett 201 310 adag oltóanyagból eddig 26 293-et használtak el, de ebben az esetben három hetet kell várni az első oltás beadása után.)

link Forrás

A kórházban lévők száma újra csökkent.

link Forrás

A lélegeztetőgépen lévők száma pedig ütemes csökkenés után stagnál a héten.

link Forrás

Egy csendesebb időszak után egyre több megyében nő ismét az új fertőzöttek száma.

link Forrás