Kovács Zoltán: Brüsszel elveszi azt a keveset is, amit a Frontex adott

belföld
2021 január 28., 14:40

Reagált Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár arra, hogy kivonulnak a Frontex határőrei Magyarországról, mert zavarja őket, hogy a magyar határőrök mindenféle vizsgálat nélkül toloncolják ki a Szerbia felől érkező bevándorlókat.

„Nem mintha eddig olyan sok segítséget kapott volna Magyarország az Európai Unió határ- és partvédelmi ügynökségétől (Frontex), de Brüsszel a jelek szerint még ezt a keveset is el akarja venni” - írta Kovács Zoltán csütörtökön a Twitteren.

Az EU bírósága tavaly év végén megállapította, hogy ez a magyar gyakorlat szembe megy az EU-s joggal, azonban a magyar hatóságok nem változtattak rajta azóta sem. Korábban a tranzitzónákban nyújthattak be kérelmet a menekültek ügyük elbírálására, igaz, naponta csak egy-két ember fogadtak itt, kérelmeiket első körben automatikusan visszautasították, és a fellebbezési idejük alatt előfordult, hogy éheztették őket. Az EU bírósága a tranzitzónákat bezáratta, és azóta semmilyen lehetősége sincs a Balkán felől érkezőknek menekültjogi kérelmet beadni a határon.

„Reméljük, ez nem annak a jele, hogy egyesek meg akarják vonni a támogatást a határaik védelméhez ragaszkodó országoktól” - fűzte hozzá Kovács Zoltán.

Orbán Viktor azonban kevésbé rossz szájízzel nyilatkozott a Frontex kivonulásáról Salzburgban az osztrák újságíróknak.

Azt mondta:

„Szép dolog a Frontex, de a Frontex életében még soha egyetlen méter határt sem védett meg, mi meg több száz kilométert. Semmi szükség arra, hogy ők védjék helyettünk a magyar határt, nem beszélve a szuverenitás elvi kérdéseiről.” (MTI, miniszterelnok.hu)