Szijjártó nem tud Orbán Viktornál demokratikusabb politikust elképzelni jelenleg Európában

politika
2021 január 28., 06:49

Szijjártó Péter szerint nem túlzás, hogy 2016 és 2020 között a valaha volt legjobb politikai kapcsolat állt fenn Magyarország és az Egyesült Államok között, köszönhetően Donald Trump és Orbán Viktor nagyon jó személyes viszonyának.

A külügyminiszter az Euronewsnak adott interjújában azt üzente az új amerikai elnöknek, Joe Bidennek, hogy „a bizalom és a tisztelet nagyon fontos”, és sértő volt, amikor Magyarországot autokratikus államnak nevezte.

„A mostani miniszterelnök az első volt, aki a szovjet csapatok távozását követelte Magyarországon. Fontos szerepe volt a demokratikus átmenetben és négyszer választották meg Magyarország miniszterelnökévé. Az elvesztett választások után is a politikában maradt, elszámoltatható volt és újraindult a mandátumáért. Nem tudok nála demokratikusabb politikust elképzelni jelenleg Európában.”Mindezek mellett azt mondta, ha Biden Közép-Európával szeretne foglalkozni, a magyar kormány készen áll együttműködni vele.

photo_camera Szijjártó Péter Fotó: Bruzák Noémi/MTI/MTVA

Kérdezték az orosz ellenzéki tüntetőkkel szembeni brutális rendőri fellépésről is. Erre azt mondta, amit a Navalnij-ügyre és korábban a belarusz választásokra is: támogatja az Európai Unió közös álláspontját. Amikor múlt héten vakcinaügyben Moszkvában járt, nem hozta szóba a témát.

Az orosz oltóanyagról azt mondta, a magyar hatóság szakemberei alaposan megvizsgálták. „Mintákat kaptak, meglátogatták azokat a helyeket, ahol ezeket az oltóanyagokat gyártják, tanulmányozták a dokumentációt és megadták a jóváhagyást.” Szerinte a jóváhagyás után nem tehetett mást, mint hogy megállapodást kötött.

A miniszter arra nem reagált, hogy hétfőn megírtuk: az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) által felkért külsős szakértők hiányzó vagy ellentmondásos adatok miatt nem támogatták a vakcina engedélyezését. Szerintük ezek előbb tisztázásra szorultak volna.