Több ezren tüntettek Görögországban egy új felsőoktatási reform ellen

külföld
2021 január 28., 14:10

Diákok ezrei vonultak az utcákra csütörtökön Athénban és Thesszalonikiben a felsőoktatási törvény tervezett reformja ellen, közölte az ERT görög közszolgálati televízió.

A fővárosban és a kikötővárosban órákra megbénult a közlekedés. A tüntetők legfőképpen a tanulmányi idő korlátozását és egy "egyetemi rendőrség" létrehozását kifogásolják az új szabályozásban.

photo_camera Fotó: LOUISA GOULIAMAKI/AFP

A felsőoktatási törvény módosítása szerint a jövőben eltanácsolják azokat a hallgatókat, akik túllépik a rendes tanulmányi idő másfélszeresét. Kivételeket a szabályozás abban az esetben enged, ha a diákok bizonyítani tudják, hogy tanulmányaik mellett dolgoznak.

A görög sajtó szerint az intézkedés 235 ezer diákot érinthet. A Ta Nea helyi lap szerint 190 ezer diák ugyanakkor nem lépi túl a rendes tanulmányi időt.

Nagy felháborodást keltett az úgynevezett egyetemi rendőrség, amelyet mindenekelőtt az Athéni Egyetemen rendszeresen zajló zavargások és kábítószerbűnözés miatt akarnak életre hívni. A kivezényelt rendőrök feladatkörébe tartozna az általános rendvédelmen túl a kampuszok területére belépők ellenőrzése.

A baloldali és kommunista diákszervezetek szerint a konzervatív görög kormány ilyen módon akarja az egyetemi életet ellenőrzése alá vonni. Ezért csütörtök délután a görög parlament athéni épülete előtt ezrek tüntettek, ellenállást, illetve harcot hirdetve.

photo_camera Fotó: LOUISA GOULIAMAKI/AFP

(MTI)