A Novavax vakcinája 89 százalékban hatásos, és a brit variánssal szemben is magas hatékonyságú

járvány
2021 január 29., 05:35

A britek klinikai vizsgálatai szerint a koronavírus brit variánsával szemben is magas hatékonyságúnak bizonyult az amerikai Novavax kísérleti vakcinája – közölte csütörtök este az oltóanyagot kifejlesztő cég.

Boris Johnson miniszterelnök ezt csütörtök éjjel a Twitteren jó hírnek nevezte, majd közölte, hogy a brit gyógyszerfelügyelet elkezdi az oltóanyag vizsgálatát, amiből és engedélyezés esetére a brit kormány máris lekötött 60 millió dózist.

A Novavax Londonban ismertetett közleménye szerint a 15 ezer résztvevővel elvégzett nagy-britanniai vizsgálat kimutatta, hogy a koronavírus eredeti változatával szemben a vakcina 95,6 százalékos, az új brit variánssal szemben pedig 85,6 százalékos hatékonyságú. A cég számítási módszertana alapján a Novavax hatékonysága a vizsgálati csoport összességére vetítve 89,3 százalékos. A vizsgálatsorozatban 18 és 84 év közötti önkéntesek vettek részt, 27 százalékuk 65 évesnél idősebb.

A brit gyógyszerfelügyeleti hatóság, vagyis az MHRA eddig a Pfizer, az AstraZeneca, valamint a Moderna vakcináinak nagy-britanniai forgalmazását engedélyezte. A britek december 8-án kezdődött oltási kampánya egyelőre az első két oltóanyaggal folyik, az amerikai Moderna vállalat vakcinája várhatóan tavasszal érkezik.

A brit kormány eddig hét gyártótól csaknem 370 millió adag oltóanyagot rendelt. A brit egészségügyi minisztérium csütörtök este ismertetett adatai szerint országszerte eddig 7 447 199-en rkapták meg az első oltást, 476 298-an pedig már a másodikat is. (MTI)