Háromezer éves, bíborra festett textilszálakat találtak Izraelben

Ez az első alkalom, hogy ennyire régi, festett textilt találtak a régióban. Az Izraeli Régészeti Hatóság egy szakértője, Dr. Naama Sukenik szerint ez egy izgalmas és fontos felfedezés, ilyen színt eddig csak kerámiákon találtak, textilmaradványokon soha.

Mivel a festék akkoriban szinte értékesebb volt az aranynál is, feltételezések szerint a ruha, aminek darabjain a festéknyomokat megtalálták, egy uralkodóé, vagy egy nagyon magas rangú emberé lehetett.

A maradványok a szénizotópos kormeghatározás szerint háromezer évesek lehetnek. 

(BBC)

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.