Pécs polgármestere tiltakozik a város egyetemének felülről vezérelt modellváltása ellen

január 29., péntek 8:37

Pécs polgármestere, Péterffy Attila sem ért egyet a város egyetemét, a PTE-t érintő modellváltás tervével, derült ki sajtóközleményéből, amit a Szabad Pécs idéz.

Mint Péterffy közleményében írja, a Pécsi Tudományegyetem a város legnagyobb foglalkoztatója, működése sok szálon szorosan kapcsolódik a helyi közösséghez. A tervezett modellváltás jelentős mértékben megváltoztathatja az intézmény működését, ami így Pécs életére is komoly hatással lehet.

Majd azzal folytatja, hogy a tervezett modellváltása kapcsán az elmúlt hetekben sem kristályosodott ki a pontos kormányzati szándék, egymásnak ellentmondó információk láttak napvilágot. Ezért a héten megkereste az egyetem és a fenntartó minisztérium vezetőit azért, hogy hiteles és objektív információkhoz jusson a témában:

„A hozzám eljutott információk alapján úgy vélem, hogy az egyetemi modellváltással kapcsolatban megosztott az egyetem közössége és a város közvéleménye is. Úgy látom, hogy a felmérések alapján a hallgatók többsége ellenzi a modellváltást, az egyetemi oktatók és dolgozók pedig nehezményezik, hogy véleményüket nem kérik ki, a tervezett átalakításról nem folynak egyeztetések.

Úgy látszik, ez egy felülről vezérelt, az egyetemi polgárok érdekeit, igényeit és véleményét figyelmen kívül hagyó átalakítás. Az ország legrégebbi egyetemének néhány hét alatt történő, erőltetett és az érintettek bevonása nélkül levezényelt átszervezése távol áll az önrendelkezéstől, az egyetemi autonómia megőrzésétől és a demokrácia működésétől.

Megítélésem szerint az egyetemi átalakításnak ez a módszere megtestesíti mindazt, aminek a felszámolására vállalkoztam képviselőtársaimmal közösen 2019-ben Pécsett. Éppen ezért a nem konszenzusra, vagy legalább kompromisszumra törekvő, a felek véleményét figyelmen kívül hagyó struktúraváltást nem tudom támogatni.

Fentiek alapján tiltakozom a Pécsi Tudományegyetem alapítványi fenntartásba adása ellen, és kérem a Szenátus Pécs városért felelősséget érző tagjait, hogy mai ülésükön az intézmény modellváltását ne támogassák.”

A Pécsi Tudományegyetem szenátusa pénteken, délután 2-kor fog összeülni, hogy döntsenek a modellváltásról. A hvg.hu úgy tudja, hogy Miseta Attila a fenntartóváltásra fog javaslatot tenni, de az előterjesztés alapján többen is feltételeket szabnának.

Arról, hogy a kormány nyomására hogyan zajlik a vidéki egyetemek alapítványi formába történő átszervezése, és milyen kifogásaik és aggályaik vannak ezzel szemben az egyetemek polgárainak, ebben a cikkünkben foglalkoztunk részletesen.