Koronavírus-számok Magyarországon 10/19/2021
Elhunytak + 16 Σ 30 418
Kórházban + 91 Σ 999
Fertőzöttek + 859 Σ 837 248
Tesztek + 9 732 Σ 7 182 085
Oltottak + 2 383 Σ 5 926 446
A legújabb trendek

Súlyos zavargások robbantak ki a járványügyi korlátozások miatt Tripoliban

január 29., péntek 5:17

Csütörtök éjszaka Libanon második legnagyobb városában a biztonsági erők összetűztek a szigorú járványügyi korlátozások miatt elégedetlen tüntetőkkel, akik több épületet felgyújtottak. Egy ember meghalt.

Szemtanúk szerint a tiltakozók felgyújtották a Bejrúttól kilencven kilométerre északra fekvő kikötőváros polgármesteri hivatalát, a műemléképület több emelete lángokban állt. A tüntetők nem tudtak behatolni a bírósági palotába, de gyújtópalackokat hajigáltak az épületre, amely ugyancsak lángra kapott. A tűzoltóknak sikerült gyorsan eloltaniuk a tüzet. Más épületeket is felgyújtottak, áttörve a rendőrkordonokon eljutottak több ismert helyi szunnita politikus házához, megrongálták a térfigyelő kamerákat, felgyújtották a szemetes kukákat.

A zavargások órákon át tartottak, végül katonák vonták ellenőrzésük alá a belvárost. 226 ember sebesült meg, köztük 26 rendőr.

Egyes hírügynökségi jelentések szerint egy harmincéves férfit lelőttek. A biztonsági erők el is ismerték, hogy éles lőszert vetettek be a polgármesteri hivatal ostromlói ellen. A belügyminisztérium azonban ezt közleményében tagadta, mondván, csak könnygáz-gránátokat és vízágyukat használtak tömegoszlatásra. A vöröskereszt szerint az egyik helyi kórházba került sebesültek közül egyiknek sem voltak lőtt sebei.

A tüntetők amiatt mentek utcára, mert a hatóságok rendkívüli járványügyi helyzetet hirdettek, és a közel egy hónapja tartó országos karantén miatt az ötmilliós országban a minimumra csökkent a gazdasági élet, romlottak az életkörülmények, megugrottak az árak, a kisvállalkozások csődbe mentek. A zömében szunnita muzulmánok lakta 230 ezres Tripoliban pattanásig feszültté vált a helyzet, hétfő óta tartanak a tüntetések.

Libanonban a koronavírus-járvány kezdete óta több mint 293 ezren fertőződtek meg, és 2621-en haltak bele a vírus okozta Covid-19 betegség szövődményeibe, közülük több mint ezren január eleje óta. (MTI)