Több százmillió forintnyi örökséget hagyott egy osztrák férfi a francia falura, ahol elrejtették a családját a nácik elől

Örökségének egy jelentős részét, nagyjából kétmillió eurót (közel 715 millió forint) hagyta egy francia falura egy osztrák férfi. Eric Schwam a második világháború alatt családjával menekülni kényszerült, Le Chambon-sur-Lignon lakói pedig befogadták és évekig rejtegették őket. 

Schwam és a családja 1943-ban érkezett a faluba, melynek nagy protestáns közössége van, és híresek arról, hogy segítséget nyújtanak a rászorulóknak. A családot egy iskolában rejtegették a háború ideje alatt, és ők egészen 1950-ig maradtak.

A férfi később a környéken ismerkedett meg egy katolikus nővel, akit feleségül vett. Kilencven éves korában hunyt el 2020. december 25-én. Az volt a kívánsága, hogy a falura hagyott pénzt oktatásra és fiatalok ösztöndíjára költsék. 

A második világháború alatt Le Chambon-sur-Lignon lakosai nagyjából 2500 zsidót fogadtak be és rejtettek el a nácik elől. A faluban az évszázadok során rejtettek már papokat, akiknek a francia forradalom miatt kellett menekülniük, spanyol republikánusokat a 1930-as polgárháború idején, az utóbbi időszakban pedig közel-keleti és afrikai menekülteket.

(Guardian)

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.