Több százmillió forintnyi örökséget hagyott egy osztrák férfi a francia falura, ahol elrejtették a családját a nácik elől

múlt
2021 január 29., 20:28

Örökségének egy jelentős részét, nagyjából kétmillió eurót (közel 715 millió forint) hagyta egy francia falura egy osztrák férfi. Eric Schwam a második világháború alatt családjával menekülni kényszerült, Le Chambon-sur-Lignon lakói pedig befogadták és évekig rejtegették őket.

Schwam és a családja 1943-ban érkezett a faluba, melynek nagy protestáns közössége van, és híresek arról, hogy segítséget nyújtanak a rászorulóknak. A családot egy iskolában rejtegették a háború ideje alatt, és ők egészen 1950-ig maradtak.

A férfi később a környéken ismerkedett meg egy katolikus nővel, akit feleségül vett. Kilencven éves korában hunyt el 2020. december 25-én. Az volt a kívánsága, hogy a falura hagyott pénzt oktatásra és fiatalok ösztöndíjára költsék.

A második világháború alatt Le Chambon-sur-Lignon lakosai nagyjából 2500 zsidót fogadtak be és rejtettek el a nácik elől. A faluban az évszázadok során rejtettek már papokat, akiknek a francia forradalom miatt kellett menekülniük, spanyol republikánusokat a 1930-as polgárháború idején, az utóbbi időszakban pedig közel-keleti és afrikai menekülteket.

(Guardian)

Kiemelt videóink