20 ezer emberrel többet oltottak be annál, mint ahánynak elegendő vakcina érkezett be hivatalosan Magyarországra

járvány
2021 január 31., 08:13

„A nyugati vakcinákból eddig 19,7 millió adagot kötöttünk le, de ezekből eddig csak 201 ezer ember oltására elég vakcina érkezett meg eddig”. Ez a mondat szerepelt az operatív törzs tegnapi, és az azt megelőző napok reggeli jelentésében. De ez a mondat nem szerepel már a mai jelentésben. Viszont szerepel benne ez:

„Eddig 222 005 fő kapott oltást, közülük 56 825 fő már a második oltását is megkapta.”

Péntekről szombatra nem érkezett oltóanyag Magyarországra, mégis 20 ezer emberrel többet oltottak be annál, mint amennyi embernek elegendő vakcina elvileg rendelkezésre áll.

link Forrás

A Modernától ma jön majd 18 ezer adag vakcina (ez valószínűleg a teljes szám, amiből két adag kell egy embernek. Legalábbis a hét elején még azt mondták, hogy 9 000 embernek elég vakcina jön a Modernából.)

Az idősotthonokban oltanak a hétvégén, jövő héten kezdik el az otthon élő legidősebbeket az új adag Modenrából és a hét elején érkező újabb Pfizer-BioNTechből.

Elképzelhető, hogy hozzányúltak ahhoz a tartalékhoz, amit mindig félreraknak a beérkező szállímányokból a második körre, hogy az biztosan meglegyen, ezért oltottak többet embert. (Az orosz vakcina engedélyének az egyik fele ugyan megvan, de a laborvizsgálatok csak jövő héten zárulnak le, addig elvileg nem használható, és abból egyelőre csak 3 000 embernek elegendő érkezett.)

link Forrás

Az új fertőzöttek számában van jó és rossz hír is. Az 1307 kevesebb, mint amit egy nappal korábban jelentettek (1370).

link Forrás

Ugyanakkor magasabb, mint az elmúlt hét mozgóátlaga. A hétvége jelentősen befolyásolja a regisztrált új fertőzöttek számát. Hétvégén kevesebb tesztet végeznek, amiknek az eredménye hétfőn és kedden jelenik meg a számokban. Ekkor mindig kevesebb a jelentett új fertőzött. A hét második felében több a vizsgálat, ezek eredménye látszik még a hétvégi számokban is, ekkor érkeznek meg a hétköznap elvégzett tesztek eredményei.

Ha az előző hetivel hasonlítjuk össze a napokat, akkor ötödik napja magasabb a fertőzöttek száma. Az emelkedés nem jelentős, de a korábbi csökkenés megállt.

61 új áldozatot jelentettek. Ez jóval alacsonyabb a hétnapos mozgóátlagnál. Összesen 12 524-en hunytak el a járványban.

link Forrás

Itt is megfigyelhető, hogy vasárnap és hétfőn kevesebb a regisztrált halálesetek száma, de a napi fertőzöttekkel szemben is folytatódik a csökkenés.

A kórházban lévők száma tovább csökkent.

link Forrás

Viszont a lélegeztetőn lévőké nőtt.

link Forrás

Lakosságarányosan az elmúlt 7 napban Bács-Kiskunban és Hajdú-Biharban nőtt leginkább az új fertőzöttek száma.

link Forrás