Miután bebörtönözték Navalnij kampányszervezőjét, egy videóüzenetben kérte az embereket, hogy ne menjenek ki tüntetni

külföld
2021 január 31., 10:04

Miután letartóztatták Roman Tregubovot, Navalnij kampányszervezőjét egy furcsa videó kezdett el terjedni róla a közösségi médiában szombaton, amiben arra kéri az embereket, hogy ne menjenek vasárnap tüntetni.

Tregubovot január 28-án tartóztatták le, és másnap már öt nap börtönre ítélték, amiért részt vett a tüntetések szervezésében. A videó először a Telegram nevű alkalmazáson kezdett el terjedni, de aztán a RIA Novosztyi állami hírügynökség is leadta. Az ügyvédje szerint a harminc éves férfi fenyegetés hatására készítette a videót, és erről egy Facebook posztot is közzétett, amiben ezt írja:

„Ma reggel, amikor Tregubov a cellájában volt, meglátogatta őt két szélsőségellenes egység tisztje, egy FSB ügynök és még valaki a regionális rendőrség sajtóosztályáról. Tregubovot azzal ijesztgették, hogy bűncselekményt követett el és felvázolták, hogy mennyire horrorisztikus jövő vár rá.”

Az ügyvédje megosztotta azt a fényképet és levelet is, amit Tregubov a helyi ügyvédnek és a kerületi bírónak intézett, amiben azt írja le, hogy minden nyilatkozat, tanúvallomás vagy fellebbezés, ami az ügyvédje jelenléte nélkül készül, az kínzás vagy valamilyen külső kényszer hatására születik. Tregubov arra kérte a levél címzettjeit, hogy az ilyen esetekben ne higgyenek neki.

Vasárnapra ismét tüntetést szerveznek több orosz városban, az orosz hatóságok lezárták a metrókat, boltokat és étteremeket. (Meduza)