Európai értékeket és a klímaváltozás elleni harcot hoz magával Észtország első női miniszterelnöke

külföld
2021 február 01., 08:25

Átvette a hatalmat Észtország első női miniszterelnöke, Kae Kallas, aki változásokat ígért az országban a korábbi kormánykoalíció korrupció miatti bukása után.

A 43 éves ügyvéd végzettségű Kallas, az Észt Reformpárt vezetője kedden esküdött fel, de továbbra is a Közép párttal koalícióban alakít kormányt.

„A kormányom nagyon Európa-párti lesz, különösen az olyan európai értékek támogatásában, mint a jogállamiság. Nagyon egyértelmű változások lesznek az irányelvekben, például a klímaváltozás kérdésében is" - mondta.

Az új kormány már kidolgozta azokat a terveket, amikkel 2035-re leállítják az olajpala-termelést, 2050-re pedig el szeretnék érni a karbonsemlegességet. Ugyanakkor Kallas kijelentette, hogy a melegek házasságát nem kívánja engedélyezni, mert túlzottan megosztaná az országot, viszont mindent meg fognak tenni azért, hogy bejegyzett élettársi kapcsolatban is ugyanannyi joguk legyen a melegeknek, mint másoknak.

Bár nagy számba megy, hogy ő az első női miniszterelnök, és pénzügy- valamint külügyminiszternek is nőket nevezett ki, Kallas nem szereti, ha erről kérdezik, ugyanis szerinte az a lényeg, hogy kompetens emberek kerüljenek a posztokra. (Guardian)