Az Amazon egy sci-fi-zikkuratba költözteti az új főhadiszállását

építészet
2021 február 02., 19:50

Az Amazon bemutatta a virginiai Arlingtonban épülő központjának látványterveit, amitől kis híján elalélt a teljes designsajtó. A második főhadiszállásnak szánt épületkomplexum leglátványosabb darabja kétségkívül a remeterákok házát idéző, több mint 100 méter magas Helix nevű elem. Az épület részét képező két szabadtéri sétányt Virginia államban található Blue Ridge-hegység őshonos fáival és növényeivel ültetik be.

A Helixre lehet menni túrázni ebédszünetben.
photo_camera A Helixre lehet menni túrázni ebédszünetben. Fotó: NBJJ

Az új kereskedelmi és irodaépületekben a tervek szerint a cég 13 000 alkalmazottja tud majd robotolni dolgozni, de a teljes, 2,5 milliárd dolláros fejlesztés befejeztével a campuson 25 000 fő is elfér majd. A tervek abból a szempontból érdekesek, hogy például a Twitterrel ellentétben, ami tartósan a távmunka mellett tette le a voksát, az Amazon nagyon is számol azzal, hogy az alkalmazottak idővel teljes munkaidőben visszatérnek az irodákba.

A projektért felelős Amazon-vezető, John Schoettler azt nyilatkozta, a belső terek nem hagyományos, rideg irodákra fognak emlékeztetni, „inkább kávézókra.” A terveket készítő építésziroda. az NBJJ egyik vezetője, Dale Alberda pedig azt mondta a Helixről, hogy „lehetővé teszi az embereknek, hogy szó szerint túrázni menjenek a város közepén”. Mindezt természetesen azzal a céllal találták ki, hogy kellemes munkakörnyezetet biztosítsanak és az ökotudatos munkavállalók kedvére tegyenek. (A munkavállalók kedvén lehet, hogy az is segítene, ha a cégvezetés komolyan venné a munkaügyi követeléseiket, de ez csak egy pókgondolat.)

Az épületek közti zöldterületek és a Helix a nagyközönség számára is elérhető lesz. (WSJ)