Az Orbán család engedéllyel rombolta le a második műemlék épületet is a hatvanpusztai uradalom építkezése közben

belföld
2021 február 02., 15:19
  • Helyreállítás címén egyre több vadonatúj épület nő ki a földből az Alcsút közelében elterülő Hatvanpusztán, József főherceg egykori, ma már műemlék majorságában, ami az 1820-as években épült.
  • A területen az Orbán család építkezik.
  • A terület a miniszterelnök apjának ingatlanos cégéé, egy időben Mészáros Lőrinc bérelte tőle.
  • A felszín fölött öt jókora épület található, de Hadházy Ákos képviselő repülőgépről készített felvételei mutatták be tavaly, hogy a talajszint alá is nagy alapterületű garázsok és ismeretlen rendeltetésű helyiségek kerültek.

Válaszolt a Fejér Megyei Kormányhivatal építésügyi és örökségvédelmi főosztálya Hadházy Ákos parlamenti képviselő kérdésére, így kiderül, hogy az Orbán család titkos hatvanpusztai uradalmának építkezése közben miért rombolhatták le földig már a második műemlék épületet, az egykori juhakolt.

(A másik L alakú istállóépület esetében az indok az volt, hogy az épületet állítólag villámcsapás érte.)

A válasz: azért, mert megkapták rá az engedélyt egy "tartószerkezeti szakvélemény alapján." A hivatalos levél úgy fogalmaz, hogy az engedély birtokában "az épület falszerkezete és alapozásának egy része elbontásra kerül."

Mint az Hadházy korábban,

és a napokban publikált helyszíni fotóinak

összehasonlításával kiderül, ez hétköznapi magyar nyelven annyit jelent, hogy az egykor József nádor majorságának juhakoljaként funkcionáló XIX. századi műemlék épületet porig rombolták és a helyére egy minden ízében vadonatúj épület kerül.

A hivatalos levélből az is kiderül, hogy még az sem volt feltétel, hogy az elkészült épület kívülről pontosan úgy nézzen ki, mint az eredeti műemlék, hiszen a szöveg úgy fogalmaz, hogy

"az épület külső megjelenésében a korábban felújított, átalakított, illetve a helyreállítás, átalakítás alatt lévő épületekhez igazodik."

Cserébe pont ugyanott fog állni és "a védettségi státusz az épületek vonatkozásában változatlan."

Íme a válasz érdemi része: