Egyetlen covidos eset miatt lezárták Nyugat-Ausztráliát

járvány
2021 február 02., 04:24

Öt napra gyakorlatilag teljesen lezárták Nyugat-Ausztrália nagyrészét, leginkább Perth városát, miután egy biztonsági őr pozitív koronavírustesztet produkált.

A lakosok most öt napig csak akkor hagyhatják el otthonaikat, ha élelmiszerért vagy gyógyszerért mennek, esetleg olyan a munkájuk, amit semmiképpen sem tudnak otthonról végezni. Az iskolák és üzletek is bezártak, az éttermek csak elvitelre dolgoznak.

Mark McGowan, Nyugat-Ausztrália miniszterelnöke szerint „minden egyes lakosnak meg kell tennie mindent, amit csak tud, hogy segítsen megakadályozni a járvány terjedését a közösségen belül”.

A koronavírusos férfiról annyit tudni, hogy egy karantén hotelben dolgozik biztonsági őrként. A hotelben jelenleg négy aktív koronavírusos tartózkodik, köztük ketten a vírus brit variánsával fertőződtek meg, egy pedig a dél-afrikai variánst hordozza. Mivel ezek fertőzőbbek, ezért is látták szükségesnek az azonnali lezárásokat, bár már korábban is hasonlóan szigorúan vették a járvány terjedését.

Úgy tudni, a férfi azon az emeleten dolgozott, ahol az egyik brit variánst hordozó eset tartózkodik. Egyelőre vizsgálják, hogy a férfi miként kapta el, és hogy egyáltalán kontaktáltak-e. A férfi minden közeli rokonának és ismerősének, akikkel az elmúlt napokban találkozott, 14 napra karanténba kell vonulnia.

Nyugat-Ausztráliában, ahol 2,76 millióan élnek, a járvány kezdete óta mindössze 902 koronavírusos esetet regisztráltak, ezek közül. több mint 800-an olyanok, akik más országokból utaztak be, vagyis kevesebb mint 100 ember fertőződött meg országon belül.

Ausztráliában eddig összesen 28 811 esetet regisztráltak és 909 halálesetet. A legtöbben Viktória államban és Új-Dél-Wales államban betegedtek meg.

(CNN)