Koronavírus-számok Magyarországon 03.07.
Elhunytak + 108 Σ 15 873
Kórházban + 202 Σ 7 445
Fertőzöttek + 6 201 Σ 466 017
Tesztek + 33 771 Σ 3 850 623
Oltottak + 31 904 Σ 981 401

Jövő hétfőn nyitnak a romániai iskolák

Feliratkozás a Járvány hírlevélre

Minden hétköznap elküldjük, amit a járványról tudni érdemes. Iratkozz fel, és vigyázzunk egymásra!

Romániában február 8-tól, a második iskolai félév első napjától megnyitják az iskolákat és óvodákat azokon a településeken, ahol nem rendeltek el vesztegzárat a koronavírus-járvány miatt.

A döntést Klaus Iohannis államfő jelentette be, miután Florin Citu miniszterelnökkel, és az illetékes kormánytagokkal közösen elemezték a járványhelyzetet.

Az elnök szerint a diákok többsége visszatérhet az iskolapadokba, de azokon a településeken, ahol magas a fertőzési ráta, ott csak a diákok egy része vehet részt személyesen az órákon.

Az óvodásoknak és az 1-4 osztályos diákoknak (a karantén alá vont települések kivételével) mindenhol megnyitják a tanintézményeket, tehát azokon a településeken is, ahol magas a fertőzési ráta. Ahol közepes szintű a fertőzés terjedése, ott a záróvizsgákra készülő 8. és 12. osztályoknak is megszervezik a jelenléti oktatást, a többi osztály viszont távoktatási rendszerben marad.

A zöld, a sárga és a vörös

A tanév elejéhez hasonlóan most is színkódokkal jelölik a különböző forgatókönyveket, de Iohannis nem pontosította, hogy milyen lakosságarányos fertőzési rátánál alkalmazzák a zöld, sárga és vörös forgatókönyvet. Arra sincs egyértelmű szabály, hogy mikor rendelnek el vesztegzárat Romániában egy-egy településen.

Tavaly ősszel azokon a zöld kategóriába sorolt településeken nyitották meg az iskolákat az összes diák számára, ahol a megelőző két hétben nem érte el a lakosság 0,1 százalékát az újonnan diagnosztizált fertőzöttek aránya, és csak ott zárták be a tanintézményeket, ahol a fertőzési ráta meghaladta a 0,3 százalékot. A 0,1 és 0,3 százalék közötti fertőzési ráta számított tehát sárga, a 0,3 százalék fölötti pedig vörös forgatókönyvnek.

De a vendéglők, mozik és színházak esetében a 0,15 százalékos fertőzési aránynál húzták meg határvonalat Romániában a zöld és a sárga forgatókönyv között.

Iohannis azt ígérte: az iskolanyitás feltételeit és az új védekezi szabályokat szerdán közös rendeletben fogja részletezni az oktatási és egészségügyi miniszter.

Romániában tavaly november 9-én a járvány második hullámának megfékezése érdekében költöztették országszerte az internetre az oktatást, amikor a naponta diagnosztizált fertőzések átlaga meghaladta a 6500-at. Jelenleg a napi 2400 új eset számít átlagosnak. (MTI)