Kína együttműködésre szólította fel Joe Bident

külföld
2021 február 02., 09:11

Jang Csie-csi, Kína vezető külügyi tisztségviselője azt mondta, a két ország feladata, hogy kapcsolataikat a fejlődés kiszámítható és előremutató pályájára állítsák vissza. Elmondta, hogy Kína kész együtt dolgozni az Egyesült Államokkal azon, hogy a kapcsolatokat konfliktus- és konfrontációmentes, kölcsönös tiszteleten alapuló, és a mindkét fél számára előnyös együttműködés irányába fejlesszék tovább.

Hozzátette, hogy reméli, az Egyesült Államok felül tud emelkedni a „nulla-összegű játszmaként” működő, nagyhatalmi rivalizáláson, és hogy Kínának egyáltalán nem áll szándékában megkérdőjelezni, vagy elfoglalni az Egyesült Államok a világban betöltött szerepét.

Hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államoknak szigorúan tartania kell magát az egy Kína elvéhez, és fel kell hagynia a Kína szuverenitását és területi egységét érintő beavatkozással. Utalva olyan kényes kérdésekre, mint Tajvan, Hongkong, vagy a Dél-kínai-tenger ügye, elmondta, hogy Kína „határvonalainak” megsértése az amerikai-kínai kapcsolatok, valamint az amerikai érdekek aláásását jelenti. Ehhez hozzátette, hogy Kína soha nem avatkozik az Egyesült Államok belügyeibe, példaként említve az amerikai elnökválasztást.

Kína már a korábbiakban üdvözölte, hogy Biden visszavonta Donald Trump korábbi amerikai elnök rendeletét arról, hogy az Egyesült Államok kilép az Egészségügyi Világszervezetből. A tisztségviselő ehhez hozzátette, hogy Peking készen áll, hogy egyeztessen Washingtonnal a globális közegészségügyi rendszer fejlesztéséről.

A Trump kormányzat által bevezetett, kínai vállalatokat sújtó szankciókra utalva a kínai diplomata elmondta: a nemzetbiztonság fogalmával nem lenne szabad visszaélni a kereskedelemben.

Donald Trump elnöksége alatt az amerikai-kínai kapcsolatok egyre feszültebbé váltak egyebek mellett a kétoldalú kereskedelmet, a koronavírus-járvány kezelését, Hongkong autonómiáját, Tajvan státuszát, valamint emberi jogi kérdéseket illető szóváltások és intézkedések okán. Bár megfigyelők a feszültségek bizonyos mértékű enyhülését várják az elnökváltást követően, a Biden vezette kormányzat egyes kérdésekben egyelőre nem változtatott jelentősen Washington álláspontján. (MTI)