Hamarosan oltani kezdik a katonákat

2021 február 3., szerda 8:53

Hamarosan kezdődhet a katonák beoltása. Ezt Benkő Tibor honvédelmi miniszter jelentette be egy Facebook-videóban a minisztérium oldalán.

A videóban elmondta, hogy az egészségügyben és a szociális intézményekben dolgozók beoltását követően - az operatív törzs által meghatározott oltási ütemterv szerint - hamarosan megkezdődik a Magyar Honvédség (MH) és a Honvédelmi Minisztérium (HM) dolgozóinak beoltása is.

Azok a katonák és egészségügyi alkalmazottak, akik a Honvédkórházban, a védelem-, illetve csapategészségügy területén dolgoznak, már az egészségügyi dolgozók oltási körében megkapták a vakcinát.

Az oltást a teljes állománynak biztosítják, az országban 22 oltóponton, 95 oltóhelyen vehetik fel a jogosultak a vakcinát.

Azok a katonák kaphatják meg először az oltást, akik a közeljövőben kezdik meg külszolgálati vagy missziós feladataikat. Utánuk a járványügyi védekezésben részt vevő és a kiemelt honvédelmi feladatokat, illetve az ország biztonságát garantáló készenléti szolgálatokat ellátó katonák beoltása következik. A személyi állomány további tagjainak immunizációja az operatív törzs által jóváhagyott ütemterv szerint történik a Magyar Honvédség által működtett oltóhelyeken.

A miniszter a videóban kiemete, hogy bár az oltás önkéntes és ingyenes, de a vakcinainfo.gov.hu-n előzetesen regisztrálni kell.

Benkő Tibor kitért arra is, hogy a nyugállományú szervezetekkel és egyesületekkel együttműködve kiemelt figyelmet fordítanak azokra a nyugállományú katonákra és honvédségi dolgozókra, akiknek segítségre van szükségük az informatikai eszközök használatában. Ők előzetes értesítést követően, a területileg kijelölt oltóponton kaphatják majd meg a vakcinát.

A miniszter videójában azt is elmondta, hogy a HM és az MH állományából több mint négyezren fertőződtek meg. 97 százalékuk meggyógyult, de három munkatárs - egy önkéntes tartalékos katona és két honvédelmi alkalmazott - elhunyt a koronavírus-fertőzés következtében. (MTI)