Kanada meglépte: tényleg terrorszervezetnek minősítették a Proud Boyst

külföld
2021 február 03., 18:54

Kanada kevesebb mint egy hónap alatt meghozta a döntést és hivatalosan is a terrorszervezetek listájára tették az amerikai szélsőjobboldali, neofasiszta csoportot, a Proud Boyst, az al-Kaida, az ISIS és az al-Shabaab mellé.

A lépést közvetlenül a capitoliumi zavargások után elkezdte fontolgatni Bill Blair közbiztonsági miniszter, abban ugyanis a Proud Boys számos tagja részt vett, majd múlt héten a kanadai belbiztonsági minisztérium is kiadott egy figyelmeztetést a fokozott fenyegetésről, amit "a kormányzati hatalomgyakorlást és az elnöki hatalomátadást kifogásoló, ideológiailag motivált, erőszakos extremisták" jelentenek- írja a Washington Post.

A döntésnek anyagi és jogi vonzata is van, a rendőrség lefoglalhatja a csoport, illetve a tagok vagyonát, a bankok pedig lefoglalhatják a vagyontárgyaikat. Bűncselekménynek számít, ha valaki segítséget nyújt a szervezetnek a támadások megvalósításában vagy kivitelezésében. A csoport tagjainak Kanada megtilthatja a beutazást.

A listára a Proud Boys mellett rákerült még két egyesült államokbeli neonáci csoport, az Atomwaffen Division és a The Base, továbbá az Orosz Birodalmi Mozgalom nevű orosz nacionalista szerveződés (utóbbiakat korábban már az Egyesült Államok is terrorszervezetnek nyilvánította).