Koronavírus-számok Magyarországon 07.29.
Elhunytak 0 Σ 30 025
Kórházban + 9 Σ 79
Fertőzöttek + 65 Σ 809 427
Tesztek + 7 164 Σ 6 323 793
Oltottak + 5 547 Σ 5 611 260
A legújabb trendek

Rajtaütésszerű tömeges kényszerteszteléseket hajtanak végre a rendőrök Hongkongban

február 3., szerda 12:51

Sajátos járványkezelési technikával dolgozik a hongkongi rendőrség: rajtaütésszerű tömeges kényszerteszteléseket hajtanak végre.

Ezt úgy csinálják, hogy hirtelen lezárnak egy-egy lakóházblokkot, és az ott lakók választhatnak, hogy hagyják magukat tesztelni, vagy büntetést fizetnek.

Ezen a videón például azt lehet látni, ahogy egy csapat rendőr konkrétan rohanva szalagoz körbe egy épületet, hogy rátörhessenek a lakókra a covid-tesztekkel.

Az ügyben kedden a kormány azt nyilatkozta, hogy a hatóságoknak joguk van betörni a lakókhoz és akár el is vinni őket, ha nem hajlandók a tesztelésre. Az eljárás érthető módon sok emberben kelt félelmet és szorongást, a helyi sajtó pedig cikkekben közöl útmutatókat a lakosoknak arról, hogy hogyan deríthetik ki, hogy az ő házuk lesz-e a következő.

Eddig nagyjából tízezer rajtaütős kényszertesztet végeztek a hatóságok, kicsit több mint egy tucat fertőzöttet találtak. A kormány védte a módszert, annak ellenére, hogy a kritikusok szerint fölösleges stresszt okoz, cserébe viszont kevés a haszna.

Hongkong a nagy lezárások helyett a járványhelyzet függvényében változtatta folyamatosan a korlátozások mértékét. Bár jelenleg csökkenőben van a napi új fertőzöttek száma, a kényszertesztelt lakóházak száma nő. Ilyenkor 1-2 napra zárják le az érintett blokkot, a lakókat pedig az épület előtt kialakított ideiglenes tesztelőállomásra küldik. A hirtelen lezárás nem csak a lakókat érinti, hanem ha a lezárt blokkban van üzlethelység, akkor annak összes dolgozóját és bennragadt vásárlóját is. (Guardian)