Rogán új feleségének családi köre nem állt meg az 1,6 milliárdos földszerzésnél, hozzácsaptak még 149 hektárt az esküvő előtt

mezőgazdaság
2021 február 03., 05:12

Bár a járványhelyzet miatt egyáltalán nem lehet lagzikat tartani, Rogán Barbara családi körének az esküvői készülődés nélkül is nagyon mozgalmasra sikerült az a pár hét, mielőtt a miniszter december közepén benősült volna a borsodi családba.

Ahogy azt hétfőn már bemutattuk, Rogán Barbara szüleivel, apja régi üzlettársával és egy nyírségi nővel november 20-án írták alá azt az adásvételi szerződést, ami szerint több mint 1022 hektár földet szereztek meg 1,6 millárd forintért. A vételár 95 százalékát, azaz 1,5 milliárd forintot pedig az állami tulajdonú Budapest Banktől kapott földvásárlási hitelből fizetik ki.

De itt nem álltak meg, és a következő hetekben folyatatták a birtok bővítését. A hivatalos közzétételi oldalon

még két olyan szerződésre bukkantunk, amik szerint Rogán apósáék pár héttel a decemberi esküvő előtt még két másik eladótól is vettek 149 hektárnyi földet Rogán Barbara szülőföldjén több mint 182 millió forintért.A vételár 95 százalékát ezekben az esetekben is a Budapest Banktól kapott kölcsöntől fedezték.

photo_camera Fotó: Botos Tamás/444

Az egyik szerződést tavaly november 26-án írták, és ez alapján 100,9 millió forintot fizetnek több mint 80 hektárnyi földért. A területek három borsodi településen és 11 különböző helyrajzi számon oszlanak szét. Van köztük erdő, legelő, szőlő és szántó is. A megszerzett földek tulajdonjoga egyenlő arányban oszlik meg az öt vevő, vagyis Rogán Barbara, az anyja, az apja, az apja nyírségi üzlettársa és egy nyírségi nő között. A szokott módon itt is csak a vételár 5 százalékát tudják kifizetni önerőből, a fennmaradó 95,8 millió forintot az állami tulajdonú Budapest Banknál felvett földvásárlási hitelből tervezik fedezni.

Ugyanők december 1-jén írtak alá egy másik szerződést, itt valamivel több mint 81 millió forintért vettek valamivel több mint 68 hektár földet. Ebben az esetben is azt ajánlották, hogy csak a véletár 5 százalékát fizetik ki önerőből, a maradék 77 millió forintot pedig majd a Budapest Banktól kapott kölcsönből rendezik.

Így összesen 1,7 milliárd hitelt vettek fel a Budapest Banktól az esküvő előtti földváráslásokhoz. Az Átlátszó pedig arról írt, hogy ezen kívül Rogán Barbara apja és annak nyírségi üzlettársa nemrég 315 milliós kölcsönt kapott szintén a Budapest Banktól közös cégükre, ami egyébként agrártanácsadással foglalkozik.

Az új felesége földvásárlásával kapcsolatban korábban kerestük Rogán Antalt, de nem reagált az üzenetünkre. A hvg.hu megkeresésére a Miniszterelnöki Kabinetirodán keresztül annyit válaszolt: „A feleségem nem kíván közszereplő lenni és élni kívánunk a joggal, ami a magánélet védelméről szóló törvény alapján mindkettőnket megillet. Bármilyen, a magánéletünkre vonatkozó információ jogosulatlan közlése esetén bírósághoz fogunk fordulni.”