Többen haltak meg január első hetében az elmúlt évek átlagánál

járvány
2021 február 03., 10:48

Frissítette a magyarországi halálozási adatokat a Központi Statisztikai Hivatal. Az év első hetében (január 4-10.) 2 969-en hunytak el. Ez 360-nal több, mint ahányan 2020 első hetében elhunytak.

2020-ban ugyanakkor enyhébb volt az influenzajárvány. Nagyobb időtávban, az elmúlt hat év átlagát nézve a többlethalálozás kisebb, de 2015-2020-at alapul véve is 130-cal többen haltak meg az idei első héten.

link Forrás

Az biztos, hogy az idei többlethalálozás a koronavírus járvány miatt van (bár a második hullám csúcsán már túljutottunk, de az első teljes januári héten még így is 748 koronavírussal összefüggő halálesetet jelentett az operatív törzs), de több tényező is megnehezíti, hogy összehasonlítsuk az előző évek és az idei első hét halálozási adatait.

Az egyik, hogy a koronavírus miatt hozott intézkedéseknek köszönhetően idén lényegében nincs influenzajárvány, így nagyon kevés áldozata van az évente felbukkanó, rendre sok halálesettel járó influenzának. Ez lefelé viszi a halálozási adatokat.

Ugyanakkor a koronavírus áldozatainak a száma magas, bizonyosan jóval több, mint ahányan influenzavírusban elhunytak 2020-ban ilyenkor.

Volt ugyanakkor két olyan év 2015 óta, amikor az első héten többen hunytak el, mint a mostani első adatok szerint idén: 2019-ben a KSH az első héten 3 054, 2017-ben 3 155 halálesetet jelentett. Ez összeségében több, mint a most jelentett 2 969 fő.

link Forrás

De hogy itt is legyen még egy nehezítés az összehasonlításban. A friss KSH-s adatok még nem véglegesek, utólag rendszeresen emelkednek, most ősszel különösen. Egészen biztos, hogy pár hét múlva magasabb szám szerepel majd a KSH adatsorában az első hétre.

Az adattisztítással járó utólagos korrekció annyira rendszeres, hogy még most, februárban is hozzáírtak az októberi (!) statisztikákhoz plusz haláleseteket, a novemberi és decemberi adatok pedig utólag jelentősen nőttek.

Összeségében az eheti módosításokkal utólag 387-tal nőtt a 2020 őszén elhunytak száma a KSH táblázatában.

Pedig már a már korábbi adatokkal is messze az elmúlt 20 év leghalálosabb két hónapja volt 2020 novembere és decembere.

Azt is nehéz kiszámolni, hogy a lezárások összeségében milyen hatással vannak a mortalitásra. Norvég példa szerint a korlátozások ideje alatt visszaesett a halálozás (-430), amit a covid halálozás (+230) nem ellensúlyozott.

A nagy következtetésekkel tehát érdemes várni még.