Amerika nem ad el több fegyvert Szaúd-Arábiának

külföld
2021 február 04., 19:47

Az Egyesült Államok kormánya nem támogatja többé Szaúd-Arábia jemeni katonai akcióit és befagyasztja az összes fegyverszállítmányt Szaúd-Arábia felé - ezt jelentette be csütörtökön Jake Sullivan, Joe Biden nemzetbiztonsági tanácsadója. Sullivan azzal indokolta a döntést, hogy Jemen szaúdi bombázása humanitárius katasztrófát okozott, amit az Egyesült Államok nem támogat.

A kongresszus már 2018-ban megszavazta, hogy az Egyesült Államok ne támogassa tovább a szaúdiak akcióit az Arab-félsziget legszegényebb államában, de a szaúdi koronaherceggel, Mohammedi bin Szalmánnal jó kapcsolatokat ápoló Donald Trump megvétózta a döntést.

Sullivan azt is bejelentette, hogy az Egyesült Államok rendkívüli követet küld majd Jemenbe, akinek az lesz a feladata, hogy tartós békekötésre bírja Szaúd-Arábiát, az Arab Emírségeket és a jemeni huszi lázadókat. Jake Sullivan bejelentése JOe Biden beszédét előzte meg, amelyet az új amerikai elnök a külügyminisztérium tart majd a külpolitikai terveiről és prioritásairól. (Guardian)

Kiemelt videóink