Az olimpia szervezőbizottságának elnöke nem akart senkit megsérteni, amikor azt mondta, bosszantja, ha az értékezleteken túl sokat beszélnek a nők

2021 február 4., csütörtök 5:14

Bocsánatot kért Mori Josiro, a tokiói nyári olimpia szervezőbizottságának elnöke a nőkre tett megjegyzése miatt, mindazonáltal kijelentette: nem szándékozik távozni posztjáról.

Mori csütörtökön kiemelte, hogy nem állt szándékában megsérteni a nőket, amikor azt mondta: bosszantja, ha az értékezleteken a női tagok túl sokat beszélnek, és emiatt a megbeszélések elhúzódhatnak. Hozzátette: meggondolatlan kijelentéséért bocsánatot kér.
A közösségi médiában a „Mori, kérem mondjon le” akcióhoz egyre többen csatlakoznak, a 83 éves sportdiplomata - aki korábban volt miniszterelnök is - pedig ekkor jelezte, ő továbbra is vállalja a felelősséget az olimpia megszervezéséért és levezényléséért, azonban ha tovább erősödnek a lemondását követelő hangok, akkor nem marad más választása, mint a távozás.

Josiro Mori Fotó: Nanako Sudo/The Yomiuri Shimbun via AFP

Japánban jelenleg nincs kedvező hangulat az olimpia megrendezésére, a koronavírus-járvány és a megnövekedett kiadások miatt a lakosság nyolcvan százaléka törölné vagy tovább halasztaná a játékokat. Mori kedden kijelentette, hogy "teljességgel lehetetlen" az újabb halasztás, és a járványhelyzet alapján legkésőbb márciusban eldöntik, hogy lehetnek-e külföldi nézők a versenyeken.
Az olimpiára eredetileg tavaly július 24. és augusztus 9. között került volna sor, a paralimpia pedig augusztus 25-én rajtolt volna, de a pandémia miatt márciusban mindkettőt elhalasztották. Az ötkarikás játékokat a jelenlegi tervek szerint idén július 23-tól augusztus 8-ig rendezik meg, a paralimpiára pedig augusztus 24. és szeptember 5. között kerül sor.

(MTI/Reuters)