Draghi, az euró megmentőjeként tisztelt bankár lehet a következő olasz miniszterelnök

külföld
2021 február 04., 05:37

Az olasz kormányválság legújabb fordulata, hogy a köztársasági elnök megbízta Mario Draghit, hogy alakítson szakértői kormányt. Napokon belül kiderülhet, hogy sikerül-e többséget szereznie, vagy előre hozott választásra lesz-e szükség.

Utoljára 2018-ban tartottak választást Olaszországban, ami után két rendszerkritikus párt, a jobboldali Liga, és a baloldali Öt Csillag léptek törékeny koalícióra egymással. Hosszú viták után Giuseppe Contét kérték fel miniszterelnöknek, aki egyik párthoz sem tartozott.

2019-ben a Liga megpróbálta megbuktatni a Conte-kormányt és kilépett a párt a koalícióból. Conte mégis maradt miniszterelnök, mert az 5 Csillag sikeresen megegyezett egy új koalícióról a baloldal legnagyobb pártjával (demokraták), és egy tőlük kiszakadt kisebb párttal, amit Renzi, egy korábbi olasz miniszterelnök vezetett.

Nemrégiben azonban Renzi közölte, hogy csak akkor támogatja tovább a Conte-kormányt, ha az úgy költi el az EU-tól érkező, 222 milliárd eurós óriási gazdaságélénkítő csomagot, ahogy ő mondja. Conte nem engedett a zsarolásnak, és végül a kormánya meg is bukott, mert a parlament felső házában elvesztette a többségét.

Azóta az a kérdés, hogy előre hozott választások lesznek-e, vagy sikerül a mostani parlamenti képviselők többségét odaállítani egy újabb kormány mögé. Ha választások lennének, akkor a fő esélyes a jobboldal volna, csak nem biztos, hogy a Liga és az Olasz Testvériség és a Hajrá Olaszország nevű pártok jobban kijönnének egymással, mint eddig a baloldaliak.

Mario Draghi
photo_camera Mario Draghi Fotó: AFP PHOTO / EMMANUEL DUNAND

Egyelőre úgy néz ki, hogy nem lesz előre hozott választás, és Mario Draghi megpróbálkozik a kormány-alakítással.

Draghi 2011-től nyolc éven át vezette az Európai Központi Bankot, éppen a nagy euró-válság idején, amikor félő volt, hogy a déli államok - elsősorban Görögország - fizetésképtelensége miatt a teljes zóna gazdasága összeomlik.

Draghi meghirdette a "kerül, amibe kerül" programját, és szembe menve a német spórolási javaslatokkal, a frankfurti központú bankja elkezdett állampapírokat venni a másodlagos piacokról. Sokak szerint ezzel megmentette az eurót, mások szerint viszont túllépett a hatáskörén.

Draghi egyelőre nem tudhatja, hogy mely pártok támogatására számíthat, bár már balról és jobbról is kapott támogató nyilatkozatokat. A parlament három legnagyobb pártja azonban még nem foglalt állást egyértelműen, bár úgy tűnik, hogy közülük az Öt Csillag inkább elutasító vele szemben, míg a Liga nyitottabbnak látszik.