Elon Musk tweetjétől kilőtt a kutyás viccvaluta árfolyama

RÓMA VÉGNAPJAI
2021 február 04., 14:30

2021 a tőzsdei prankek, tréfák, viccek évének ígérkezik, amiknek a világ éppen leggazdagabb embere az egyik nagymestere. A múlt héten még attól volt hangos a világsajtó, hogy a Reddit közössége egekbe emelte a Gamestop részvényeit, nagyrészt azért, hogy kitoljanak az azokat shortoló Wall Street-i befektetőkkel. Ma pedig arról lehet olvasni, hogy a Dogecoin nevű kriptovaluta árfolyama 50 százalékkal emelkedett, a forgalma pedig háromszorosára emelkedett, miután Elon Musk írt róla Twitteren.

Elon Musk, aki nemrég Jeff Bezost megelőzve a világ leggazdagabb embere lett, azt írta a Twitteren, hogy a "Dogecoin az emberek kriptopénze". Amikor pedig látta, hogy emelkedni kezd az árfolyam, kitette egy mémet, amelyen az oroszlánkirály Rafikijeként magasba emeli a Dogecoin szimbólumát, a shiba inut, azzal a kommentárral, hogy "nagyon szívesen!"

Hogy mi a Dogecoin? Egy vicc, legalábbis annak indult 2013-ban, amikor a bitcoin mintájára sorban alapították emberek az ilyen-olyan coin elnevezésű kriptopénzeket. A Dogecoin különlegessége az volt, hogy a neve is és képe is egy fontos internetes mémre utal. Annak ellenére, hogy a "nép kriptopénze" egy viccnek indult, ma már 6,3 milliárd dollár értékben vásároltak emberek Dogecoint, ami a Gamestop-botrány kapcsán is gyakran szóba került, mint a tőzsdét prankelgető redditezők egyik kedvelt befektetése.

Amúgy a tőzsdei árfolyamok tréfás rángatása Elon Musk egyik kedvenc hobbija, nem ez az első alkalom, hogy kiír valamit Twitterre, amitől aztán dollármilliók mozdulnak meg a tőzsdén. Januárban például annyit írt egy posztban, hogy "használj Signalt", ezzel a Signal nevű titkosított üzenetküldő alkalmazásra, a Facebook tulajdonában lévő Whatsapp riválisára utalva. Ezután egy nap alatt 1500 százalékkal emelkedett a Signal Advance nevű cég részvényárfolyama, aminek viszont az ég világon semmi köze nincs a Signal alkalmazáshoz.

Musk a múlt héten a Bitcoin árfolyamát is megmozgatta kicsit, a Clubhouse nevű beszélgetős alkalmazáson közölt interjújában ugyanis arról beszélt, hogy ő nagy támogatója a kriptopénzeknek. Igaz, ugyanabban az interjúban azt is elmondta, hogy a Dogecoinnal kapcsolatos korábbi kommentjeit csak viccnek szánta. (Guardian)