Februárban nemzeti konzultáció lesz a nyitásról

POLITIKA
2021 február 04., 10:24

"Február közepén indítunk nemzeti konzultációt a nyitás kérdéseiről. Ez a disputa, ez a konzultáció értelmes, mert van vakcina, van miről beszélni" - jelentette be a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara gazdasági évnyitó konferenciáján Orbán Viktor. A miniszterelnök pár perccel korábban szokatlan őszinteséggel "politikai eszköznek, a kihívásokkal szembeni legfontosabb fegyverünknek" nevezte a konzultációt, melyen általában irányított kérdésekre lehet korlátozott válaszokat adni, hogy aztán a kormány erre az egyáltalán nem reprezentatív felmérésre hivatkozva csinálja azt, amit eleve akart.

Bár a konferencia témája az idén várható gazdasági intézkedések lettek volna, ezekről alig esett szó. A konferencián ugyan jelen volt Varga Mihály pénzügyminiszter, de tőle csak olyanokat hallhattunk, hogy "a dinamikus növekedést durva fékezéssel állította meg a járvány [...] tulajdonképpen satufékről beszélhetünk". A diákból, amiket beszéde közben vetített, kiderült, hogy a pénzügyminisztérium 2021 második negyedévében már 13,8 százalékos növekedéssel számol, bár az nem derült ki, hogy ezt az előző év azonos időszakához mérik-e. Ha ahhoz, akkor a terv nem túl ambiciózus, 2020 második negyedévében összeomlott, 15 százalékkal csökkent a magyar gazdaság.

Bár Varga a beszédében folyamatosan a foglalkoztatottság fontosságát hangsúlyozta, egyik utolsó diáján azon lelkendezett, hogy "Magyarországon a munkaórák 49 százalékát lehet automatizálni".

Orbán bő félórás beszéde javában inkább az eddigi kormányzati intézkedésekről beszélt. Kezdésként közölte, hogy a gazdaságvédelmi akciótervet lezárta, január elsejétől már a gazdaság újraindításának akcióterve zajlik. "Sportnyelvre lefordítva a gazdaságvédelmi terv volt a védekezés, az újraindítás a támadás" - mondta. A gazdaság újraindításnak akcióterve elmondása szerint három szakaszra bomlik. Az első, amit a lakásépítés áfájának csökkentésével és a lakásfelújításhoz nyújtott hatmillió forintos hitellel jellemzett, január elsején indult, és április 1-ig tart majd.

A terv második és harmadik, tavasztól nyárig, illetve nyártól őszig tartó időszakáról csupán annyit közölt, hogy a tavaszi időszakban a felsőoktatás fejlesztése lesz a középpontban, erre Varga 1500 milliárdot számolt, de Orbán szeretné 2000 milliárdra emelni az összeget, amivel a most privatizált, kormányközeli kuratóriumok kezébe adott egyetemeket támogatnák.

Július 1-től Orbán szavai szerint "a nagy fejlesztések időszaka" jöhet el, de ezekről csak buzzwordöket mondott, mint a zöld energia, a körforgásos gazdaság és a digitalizáció. Illetve megjegyezte azt is, hogy az EU, ami migrációs és kulturális kérdésekben a legnagyobb ellenlábasunk, a fejlesztések kérdésében "első számú szövetségesünk".

Kiemelt videóink