Lech Walesa Nobel-békedíjra jelölte Navalnijt

Nobel-békedíjra jelölte Alekszej Navalnijt Lech Walesa volt lengyel elnök, a Szolidaritás szakszervezet egykori vezetője, aki egyben dicsérte az orosz ellenzéki politikus bátorságát, hogy visszatért Oroszországba.

Lech Walesa a Nobel Bizottsághoz csütörtökön eljuttatott levelében jelölte Navalnijt a díjra, közölte a volt elnök titkára, Marek Kaczmar az AFP francia hírügynökséggel.

A Gazeta Wyborcza című napilap által idézett jelölés szerint az orosz ellenzéki a demokratikus eszmék, az emberi jogok, az emberi szabadságjogok és a jogállam védelme nevében vív harcot a totalitarizmussal.

Az AFP-nek adott interjúban Lech Walesa hősnek nevezte Alekszej Navalnijt, és hangsúlyozta, ha tudna vele beszélni, azt tanácsolná neki, hogy merítsen ihletet az ő példájából, hogyan kell a rendszer ellen harcolni.Walesa, akit 1983-ban Nobel-békedíjjal tüntettek ki a Szolidaritás független szakszervezet vezetőjeként a kommunista rendszer lengyelországi megbuktatásában játszott szerepéért, 1990-ben ő lett Lengyelország első demokratikusan megválasztott elnöke. Walesa 1995-ben elvesztette az elnökválasztást, 2000-ben mindössze 1 százaléknyi szavazatot kapott. Később azzal is megvádolták, hogy a kommunizmus idején együttműködött az állambiztonsági szervekkel, amit a volt elnök cáfolt.

Navalnijt már más is jelölte Nobel-békedíjra, többek között Greta Thunberg és a WHO mellett. (MTI)

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.

Kapcsolódó