Hét év múlva érhetjük el a globális nyájimmunitást, ha a jelenlegi tempóban halad az oltás

járvány
2021 február 05., 18:24

Hét év múlva érhetjük el a globális nyájimmunitást a Bloomberg számításai alapján, ha a jelenlegi tembóban folytatja az oltakozást a világ.

Globális oltási adatbázist épített a Bloomberg, amiben követik és elemzik azt, hogy hogyan áll a világ oltásilag. Az amerikai kutatókra hivatkozva írják, hogy a lakosság 70-85 százalékos beoltottságánál beszélhetünk nyájimmunitásról, ezért a Bloomberg számításaiban a 75 százalékos átoltottságot jelölte meg célként.

Izrael áll a legjobban, itt két hónapon belül elérik a 75 százalékos átoltottságot, míg az USA-ban 2022-re juthatnak el idáig, ha a jelenlegi tempóban folytatódik az oltakozás. A globális nyájimmunitás azért van ilyen messze, mert a gazdagabb nyugati országok sokkal gyorsabban haladnak a lakosság beoltásával, mint a szegényebbek.

Azt is elismerik, hogy az általuk kiszámított előrejelzések ingadozhatnak, főleg az első időszakban, mert bármilyen kis változás, megakadás hatással van a számításokra.

New York például 13 hónap múlva érheti el a nyájimmunitást a jelenlegi tempbóban, de egy kis időre 17 hónapra ugrott ez a szám, amikor egy hóvihar miatt rövid időre megakadt az oltási folyamat. Kanadának pedig jelenleg több, mint tíz évet jósol a rendszer a 75 százalékos átoltottságig, mert az utóbbi hetekben késnek a vakcinák, és kevesebb embert tudnak beoltani. Viszont világos, hogy ez a szám jelentősen csökkenni fog, mikor az országba megérkeznek a berendelt vakcinaszállítmányok.

Az is gyorsítani fogja a folyamatot, ha új vakcinák válnak elérhetővé. Még az oltási folyamat elején tart csak a világ, az országoknak mindössze a harmada jutott el odáig, hogy megkezdje az oltási programját.

(Bloomberg)