Izraelben a számok azt mutatják, hogy a vakcina működik

járvány
2021 február 05., 17:29

Az aktív fertőzöttek és a kórházba beutalt covidosok száma is meredeken csökken Izraelben azokban a korosztályokban, akiket már beoltottak a vírus ellen.

A hatvan év fölöttiek közt, akik már sorra kerültek az oltási sorban, az új fertőzöttek száma 46 százalékot esett a január közepi csúcshoz képest. A hatvan alattiak körében ennél jóval kisebb, 18 százalékos esést mértek a Tel-Avivi Egyetem kutatói. Az országban január 8-a óta kijárási tilalom van érvényben, ami minden korosztályban egyenlően lejjebb vitte az új fertőzések számát, de már markánsan látható a különbség a beoltott és a még oltásra váró csoportok fertőzésszáma között.

Izrael rekordgyorsasággal oltja be a lakosságát, 100-ból 57 ember már megkapta a koronavírus elleni vakcinát.

A hatvan fölötti lakosok nyolcvan százaléka már legalább az első vakcináját megkapta január 15-e előtt, február 4-re pedig 78 százalék volt túl a második dózison is. A BioNTech/Pfizer vakcinájával oltották őket.

A vakcina hatékonysága a kórházba beutalt koronavírusos betegek számából jól megmutatkozik. A hatvan fölöttiek között 34 százalékkal esett ez a szám a január közepén mért adathoz képest, a fiatalabb felnőttek esetében viszont stagnál. Hasonló a minta a súlyos és kevésbé súlyos kórházi esetek számában.

Azért érdekesek ezek a friss adatok, mert ezek már nyilvánvalóan a vakcina, és nem csak a lezárások hatását mutatják.

"A hatás erősebb az idősek körében, mint a fiatalabbaknál, akik hátrébb vannak az oltási sorrendben. Ezeket a mintázatokat a korábbi lezárásoknál nem láttuk"

- mondta az Financial Timesnak Eran Segal professzor, az adatokat elemző tel-avivi kutatócsoport vezetője.

A Maccabi egészségügyi szolgáltató adatai alapján egy héttel a második Pfizer vakcina beadatása után 416 900 emberből csak 254 fertőződött meg a vírussal, és ők is enyhe tünetekkel vészelték át a betegséget. Négy ember szorult közülük kórházi kezelésre. A be nem oltott kontrollcsoportban 778 000-ből 12 944 ember tesztje lett pozitív. Az összehasonlítás alapján a 2. dózis után a vakcina hatékonysága 91 százalék fölötti.

(Financial Times)