53 éve az Antarktiszon elhagyta a pénztárcáját egy amerikai férfi, most visszakapta

külföld
2021 február 06., 11:46

A 91 éves Paul Grisham elég rossz emlékeket őrizhet az 1967-es évről: nem elég, hogy az Arizonában, vagyis egy meleg sivatagban született férfit a haditengerészet az Antarktiszra küldte, egy évre elszakították a feleségétől és két kicsi gyerekétől, de még a pénztárcáját is elhagyta. A világ egyik leghidegebb, mindentől távol lévő pontján töltött egy évet már sosem kapja vissza, az elhagyott pénztárcáját viszont most, 53 évvel később visszakapta.

Grisham a haditengerészet meteorológiai technikusaként dolgozott a 60-as években, amikor az Operation Depp Freeze, vagyis Fagyasztó Hadművelet részeként egy antarktiszi kutatóállomásra küldték, ahol a haditengerészet és civil tudósok együtt dolgoztak. Mindez annyira rossz élmény volt az akkor 30-as éveiben járó Grishamnek, hogy azt mondta, teljesen kiment már a fejéből, hogy még a tárcáját is elhagyta.

2014-ben viszont lebontották az állomást, ahol egykor dolgozott, és megtalálták a tárcát, benne a jogosítványával, a személyijével, a tábori kantinba szóló sörjegyével és instrukciós kártyákkal együtt, amit azért hordtak magukkal a katonák a hidegháború alatt, hogy gyorsan tudjanak puskázni, mit is kellene csinálniuk atomtámadás és biológiai- vagy vegyifegyveres támadás esetén.

A tárca aztán egy civil szervezethez került, ami elhagyott katonai személyik tulajdonosainak megtalálásra specializálódott. Így is több év kutatómunkában telt, mire Grisham visszakapta a több mint 50 évet fagyoskodó iratait. (Guardian)