Koronavírus-számok Magyarországon 04.14.
Elhunytak + 285 Σ 24 265
Kórházban - 454 Σ 10 364
Fertőzöttek + 3 597 Σ 731 675
Tesztek + 35 181 Σ 5 011 794
Oltottak + 67 376 Σ 3 037 023

Ausztria ráállna az orosz és a kínai vakcina gyártására

Feliratkozás a Járvány hírlevélre

Minden hétköznap elküldjük, amit a járványról tudni érdemes. Iratkozz fel, és vigyázzunk egymásra!

Sebastian Kurz osztrák kancellár a Welt am Sonntagnak adott interjújában beszélt arról, hogy szeretné, ha az orosz Sputnik V és a kínai vakcinát Ausztriában gyártanák. Bár Kurz - a magyar kormánnyal ellentétben - előbb megvárná, hogy az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) is engedélyezze az oltóanyagokat.

Sebastian KurzFotó: ALEX HALADA/AFP

A kancellár azt mondta, ezek bármelyikével beoltatná magát, miután megkapták az európai engedélyt. „Az oltóanyagoknál egyedül az a kérdés, hogy milyen biztonságosak, hatékonyak és milyen gyorsan elérhetők, nem a geopolitikaia játszmák” - tette hozzá. 

Kurz szerint egyébként az Európai Gyógyszerügynökség felelős azért, hogy a vakcinák engedélyezése túl lassú és bürokratikus. Február 8-ától Ausztriában lazítanak a korlátozásokon, de Kurz szerint ettől függetlenül a következő hónapok még nagyon kemények lesznek.

Részleges lazítás

Hétfőtől az osztrákoknál minden üzlet kinyithat, de kötelező lesz az FFP2-es maszk viselése és korlátozzák a vásárlók számát. Szintén kinyitnak a múzeumok és az állatkertek. A fodrászok is fogadhatnak vendégeket, de az időpontfoglaláshoz 48 óránál nem régebbi negatív tesztre lesz szükség. Újranyitják az iskolákat is, de rendszeresen tesztelni kell a diákokat. Az eddig egésznapos kijárási korlátozás újra csak 20 óra és reggel 6 között lesz érvényben. Ugyanakkor a külföldről való beutazást szigorítják, hogy megakadályozzák az új mutációk megjelenését. (ORF/Tagesschau)