Gleccserszakadás miatt áttört egy gát Indiában, legalább 125 ember eltűnt

külföld
2021 február 07., 15:09

Gleccserszakadás miatt vészhelyzet alakult ki vasárnap az észak-indiai Uttarakhand államban, sok lakost kitelepítenek otthonából az árvízveszély miatt, közel 125 ember eltűnt. Mivel az egyik himalájai gleccserről leszakadó jég megrongálta a Risi Ganga folyón működő vízerőművet, a folyó vízszintje folyamatosan emelkedik.

Az indiai határrendőrség mentőakciója
photo_camera Az indiai határrendőrség mentőakciója Fotó: -/AFP

Szemtanúk a Reutersnek arról beszéltek, hogy a gleccserlavina olyan gyorsan jött, hogy képtelenség volt bárkit figyelmeztetni, ha az útjában volt. „Úgy éreztem, engem is el fog sodorni” - mondta a Raini faluban élő. Félő, hogy sokan meghaltak, akik az erőműben dolgoztak, vagy fát gyűjtöttek a környéken, állataikat legeltették.

Az indiai hatóságok még Újdelhiből is küldtek egy helikopteres mentőcsapatot a helyszínre. Helyi lakosok a közösségi médiára feltettek már néhány felvételt, amelyeken látható a jég és a víz pusztítása.

link Forrás

Om Prakash kormányzó attól tart, hogy a halálos áldozatok száma akár a 100-150-et is meghaladhatja. A területen gyakran történnek villámárvizek és földcsuszamlások. 2013-ban a rekord mennyiségű eső árvizet idézett elő, és csaknem hatezer ember halálát okozta. (Reuters/MTI)