Koronavírus: 1370 új fertőzött, 64 újabb áldozat

járvány
2021 február 07., 07:27

Ez a harmadik olyan vasárnap, amikor több új fertőzöttet jelentett az operatív törzs (1370-et), mint az előző héten (1307-et).

photo_camera Azokat a napokat emeltük ki, amikor az előző hetinél rosszabb volt az aznapi adat.

Az 1370 új fertőzött magasabb a hétnapos átlagnál (1273). A hét átlagához képest viszonylag sok tesztet végeztek (19 204), de a múlt vasárnap ennél is többet jelentettek (20 142).

link Forrás

Elhunyt újabb 64 beteg. Ez kedvező adatnak tűnik, ha az előző napokhoz viszonyítjuk. De megintcsak nem az, ha az előző vasárnappal hasonlítjuk össze. (Vasárnaponként rendre kevesett áldozatot jelentenek.) Az elmúlt három napban magasabb a napi áldozatok száma az egy héttel korábbinál, ezzel egy régóta csökkenő trend tört meg.

Összesen 13 090 áldozata van a járványnak.

Az operatív törzs reggeli jelentései már semennyire sem adnak kapaszkodót ahhoz, hogy melyik vakcinából mennyi érkezett eddig, és mennyi jön majd a következő napokban.

A szövegben „nyugati” vakcinának hívják azokat, amelyeket az EU-s közös beszerzésből érkeznek. Ezekből 19,7 millió adagot kötöttünk le, de - mint írják - „eddig csak az Pfizer és a Moderna vakcinák álltak rendelkezésre” . Majd a következő mondatban már rögtön az áll, hogy „szombat reggel azonban az AstraZeneca első szállítmánya is megérkezett Magyarországra, amely 40 800 adag vakcinát tartalmaz, ez 20 400 ember oltására elég”. Hogy mennyi érkezett eddig a Pfizerből és a Modernából, azt már nem írják. Megjegyzik viszont, hogy „mivel a brüsszeli beszerzésből kevés vakcina érkezik és lassan, Magyarország mindent megtesz, hogy legyen elég vakcina a tömeges oltás megkezdéséhez.”, aztán közlik, hogy jön majd 2,5 millió ember oltásához elég kínai Sinopharm oltóanyag a következő 4 hónapban, Oroszországból pedig 1 millió ember oltására elég Szputnyik-vakcinát 3 hónap alatt, ebből pedig az első, 20 ezer oltására elég szállítmány kedden meg is érkezett.

Mindenesetre eddig már 286 379-en kaptak oltást (a brüsszeli nyugatiból), közülük 105 242-en már második oltását is megkapták.

link Forrás
link Forrás

A kórházban lévők száma újra csökkent.

link Forrás

És megállt a lélegeztetőn lévők számának az emelkedése.

link Forrás

Szabolcsban és Somogyban kezdett el leginkább emelkedni ezen a héten az új fertőzöttek száma az előző héthez képest.

link Forrás