Koronavírus-számok Magyarországon 05.11.
Elhunytak + 99 Σ 28 792
Kórházban - 102 Σ 3 282
Fertőzöttek + 493 Σ 792 879
Tesztek + 6 513 Σ 5 545 305
Egyszer oltottak + 40 314 Σ 4 346 089

Felépült a koronavírusból Európa legidősebb embere

Feliratkozás a Járvány hírlevélre

Minden hétköznap elküldjük, amit a járványról tudni érdemes. Iratkozz fel, és vigyázzunk egymásra!

Felépült a koronavírusból egy 116 éves apáca. A nő egy franciaországi idősotthonban él, és ő is elkapta a fertőzést, mikor az végigsöpört az intézményen.  

Andrée nővér 1904-ben született Lucile Randon néven, januárban lett pozitív a tesztje a Toulon melletti Sainte-Catherine Labouré otthonban. 88 lakóból 81-en fertőződtek meg, tízen meghaltak közülük.

Andrée nővérnek semmilyen tünete nem volt, egyedül a magányra panaszkodott. 

Az apáca csütörtökön ünnepli a 117. születésnapját. Ő Európa legidősebb embere, a világon pedig a második legidősebb.

"Nem kérdezősködött az állapotáról, csak a napi rutinnal kapcsolatos dolgok után érdeklődött. Tudni akarta például, hogy az ebéd és a takarodó ideje más lesz-e. Nem félt a betegségtől, inkább a többi lakó miatt aggódott"

- mondta David Tavella, az idősotthon szóvivője a helyi lapnak.

A vak és kerekesszékes Andrée nővér nevelőnőként és tanítóként dolgozott, mielőtt 1944-ben, negyven évesen kolostorba vonult. 1979 óta él idősotthonban, Toulonba 2009-ben érkezett.

Tavaly egy francia rádió készített vele interjút.

"Fogalmam sincs, mi a hosszú élet titka. Csak az Úr tud választ adni erre a kérdésre. Rengeteg boldogtalanság volt az életemben, és az 1914-18-as háborúban gyerekként én is ugyanúgy szenvedtem, mint mindenki más."

(Guardian

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.