Patrick Mahomest fél kilométeren át kergették a Tampa Bay védői

sport
2021 február 08., 09:00
Patrick Mahomes padlót fogott.
photo_camera Patrick Mahomes padlót fogott. Fotó: Patrick Smith/AFP

A Super Bowl előtt adott volt a narratíva: Minden Idők Legjobbja az Aktuális Legjobb, vagyis Tom Brady Patrick Mahomes ellen. Hogy aztán a végén statisztikai alapon Patrick Mahomes élete tán legrosszabb meccsét játssza.

A statisztikák néha csalókák. A számsor sokkal inkább mutatja a Tampa Bay védelmének heroikus teljesítményét, mint Mahomes bénázását. A Chiefs irányítója valójában hozta magát, nem rajta múlt, hogy hétfő reggel nem a Super Bowlok történetének legnagyobb touchdownjáról beszélgetünk. A negyedik negyed elején, amikor a Chiefs ugyan már 22 pontos hátrányban volt, de mert még majdnem egy teljes negyednyi játékidő hátra volt, okos ember még nem temette őket, Mahomes húzott egy Mahomest:

link Forrás

előbb kibújt egy sackből, aztán hátrált 18 yardot, de még így is utolérték, és elgáncsolták. Ő azonban előre esve, gyakorlatilag a pályára vízszintesen csuklóból tökéletes passzt dobott a célterületen várakozó Darrell Williamsnek, aki viszont elejtette a csodapasszt.

Mahomes és a Kansas City ellen úgy se egyszerű védekezni, hogy a csapat alapesetben a játék egyik aspektusát, a futást teljesen fel szokta adni. Most nem ez történt, a Chiefs a második támadósorozatát, aminek a végén mezőnygólt szereztek, szinte végig futásokra építette. A Tampa mégis folyamatosan zavarba tudta hozni őket, főleg azzal, hogy plusz emberek nélkül nyomás alatt tudta tartani Mahomest. A statisztikák szerint a Chiefs irányítóját passzkísérletei 57 százalékában siettették. Ennek köszönhető ez a döbbenetes ábra és statisztika:

link Forrás

A képen azt látjuk, hogy Mahomes (felül) és Brady (alul) milyen útvonalon mozgott a labdával a sikeres (piros) és a sikertelen (fehér) passzkísérletei előtt. Mahomes a gps-es nyomkövető adatai alapján 497 yardot, csaknem fél kilométert volt kénytelen menekülni a passzai előtt - egy olyan meccsen, ahol csapata összesen 350 yardot haladt előre a támadásai során.

A legendás irányítók párbaja helyett az idei Super Bowl a tökéletes védekezésről szólt.