Koronavírus-számok Magyarországon 05.10.
Elhunytak + 91 Σ 28 693
Kórházban + 31 Σ 3 384
Fertőzöttek + 677 Σ 792 386
Tesztek + 10 552 Σ 5 538 792
Egyszer oltottak + 17 134 Σ 4 305 775

Bécsben csak hétvégente állítanák vissza a szigorú korlátozásokat

Feliratkozás a Járvány hírlevélre

Minden hétköznap elküldjük, amit a járványról tudni érdemes. Iratkozz fel, és vigyázzunk egymásra!

Az osztrák fővárosban egy olyan megoldáson gondolkodnak, ami szerint hétfőtől csütörtökig vagy péntekig nem lennének korlátozások, akár még a vendéglátóhelyek is kinyithatnának, hétvégén viszont visszaállának a szigorúbb szabályok. Ugyanakkor a korlátozásmentes napokon is érvényben maradna a kötelező távolságtartás vagy korlátoznák az üzletekben egyszerre tartózkodó vendégek létszámát. 

A modellt kitaláló Peter Hacker egészségügyi tanácsnok szerint a nyitást a szövetségi kormánnyal együttműködve valósítanák meg, és ezzel mutatnák meg meg, hogyan néznének ki a következő hónapok, hogy lépésről lépésre jussanak vissza a normális állapotokhoz. Persze az aktuális járványhelyzettől függ, mennyire lennének kemények a szabályok, elképzelhető, hogy a vendéglátóhelyek csak délután nyitnának ki. Hacker szerint a modellt leghamarabb február végén vagy március elején vezethetik be. Az egészségügyi minisztérium szerint a hétvégi korlátozások ötletét nem vetették el teljesen, ott van a lehetséges megoldások között, de még vizsgálják a lehetséges hatásokat.

Eközben az új vírusvariánsok terjedése miatt a tiroli régióra (Kelet-Tirol kivételével) 10 napra különleges szabályokat vezettek be, így onnan péntektől csak 48 óránál nem régebbi negatív vírusteszttel lehet kiutazni. (ORF)

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.