Koronavírus-számok Magyarországon 5/17/2022
Elhunytak 0 Σ 46 343
Kórházban 0 Σ 1 015
Fertőzöttek 0 Σ 1 909 948
Tesztek 0 Σ 11 394 556
Oltottak 0 Σ 6 407 918
A legújabb trendek

Bécsben csak hétvégente állítanák vissza a szigorú korlátozásokat

2021 február 9., kedd 14:06

Az osztrák fővárosban egy olyan megoldáson gondolkodnak, ami szerint hétfőtől csütörtökig vagy péntekig nem lennének korlátozások, akár még a vendéglátóhelyek is kinyithatnának, hétvégén viszont visszaállának a szigorúbb szabályok. Ugyanakkor a korlátozásmentes napokon is érvényben maradna a kötelező távolságtartás vagy korlátoznák az üzletekben egyszerre tartózkodó vendégek létszámát.

A modellt kitaláló Peter Hacker egészségügyi tanácsnok szerint a nyitást a szövetségi kormánnyal együttműködve valósítanák meg, és ezzel mutatnák meg meg, hogyan néznének ki a következő hónapok, hogy lépésről lépésre jussanak vissza a normális állapotokhoz. Persze az aktuális járványhelyzettől függ, mennyire lennének kemények a szabályok, elképzelhető, hogy a vendéglátóhelyek csak délután nyitnának ki. Hacker szerint a modellt leghamarabb február végén vagy március elején vezethetik be. Az egészségügyi minisztérium szerint a hétvégi korlátozások ötletét nem vetették el teljesen, ott van a lehetséges megoldások között, de még vizsgálják a lehetséges hatásokat.

Eközben az új vírusvariánsok terjedése miatt a tiroli régióra (Kelet-Tirol kivételével) 10 napra különleges szabályokat vezettek be, így onnan péntektől csak 48 óránál nem régebbi negatív vírusteszttel lehet kiutazni. (ORF)