Csak az első oltást kapták még meg, úgy repültek Dél-Afrikába a magyar kajakosok

Az olimpiára készülő sportolók úgy repültek el Dél-Afrikába edzőtáborozni, hogy a vakcinából még csak az első dózist kapták meg - írja a Blikk. Mint az köztudott, az oltás csak azután nyújt védelmet, hogy a második adagot is beadják. Az olimpikonokat a Moderna vakcinájának első dózisával oltották be, soron kívül.

A kajak-kenusok most nemcsak elkaphatják, de tovább is adhatják a fertőzést. A Blikknek erről egy névtelen forrás beszélt, aki azt mondta, hiába győzködték a vezetőket, az érveiket félresöpörték.

„A sportolókat az indulásuk előtti kettő-négy napban oltják be először. A négyhetes edzőtáborban nem tudják a második injekciót megkapni, csak hazaérkezésüket követően, az újabb rizikót jelentő utazás után” – mondta a lapnak a szövetséghez közelálló forrás. „Ép ésszel magyarázható indoka nincs a döntésnek a világjárvány kellős közepén, kellő vakcina hiányában. A szövetségben elnyomták tudományos érveinket. Kockáztatják a sportolók egészségét rövid- és hosszú távon, hiszen szövődmények alakulhatnak ki. Kötelező edzőtáborba küldik őket, olyan fenyegetéssel, hogy kimész vagy nem leszel válogatott”.

A Magyar Kajak-Kenu Szövetség elnöke, egyben a NOB alelnöke, Schmidt Gábor azt mondta a Blikknek, hogy nem érzi túl kockázatosnak az eljárást. „A kiutazás és a hazajövetel negatív teszthez kötött. Az, hogy az edzőtábor előtt nyílt lehetőség az oltásra, csak a Magyar Olimpiai Bizottság munkáján múlt. Az utazást enélkül is megszerveztük. Jelenleg tíz-tizenöt sportoló edz Dél-Afrikában, teljesen elzárva, a legnagyobb elővigyázatossággal. Tudjuk, hogy az első oltás nem ad védettséget nekik, de a jövőre nézve jobb helyzetben vannak, hiszen hazatérésüket követően a másodikat is megkapják” – mondta a lapnak Schmidt.


A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.