Sokkal kevesebb gyerek született tavaly Kínában, mint 2019-ben

külföld
2021 február 09., 09:07

Jelentősen visszaesett a regisztrált újszülöttek száma Kínában tavaly - derül ki a kínai közbiztonsági minisztérium közleményéből, miután a koronavírus-járvány gazdasági hatásai sokakat eltántoríthattak a gyermekvállalástól.

Egy nő és védőmaszkos kisbabája a kínai Vuhanban 2021. január 13-án.
photo_camera Egy nő és védőmaszkos kisbabája a kínai Vuhanban 2021. január 13-án. Fotó: NICOLAS ASFOURI/AFP

2020-ban összesen 10,035 millió újszülöttet regisztráltak Kína közbiztonsági hivatalaiban. A tavaly született gyerekek 52,7 százaléka volt fiú, és 47,3 százalékuk lány.

A kínai statisztikai hivatal tavaly január 17-én közölt adata szerint 2019-ben 14,65 millió volt a születések száma Kínában. A statisztikai hivatal februárban teszi majd közzé a 2020-as adatot, amely mutathat némi eltérést a közbiztonsági minisztérium által hétfőn közölt adathoz képest, hiszen utóbbi a 2020. december 31-éig valamely hivatalban regisztrált újszülöttek számát tükrözi. A két adat közötti különbég azonban így is jelentős visszaesést sejtet a születések számát illetően.

Bár a kínai kormányzat 2016-ban eltörölte a több mint három évtizeden át alkalmazott egykepolitikát, lehetővé téve minden házasságban élő párnak, hogy két gyermeket vállaljon, a születések száma évről évre mérséklődik Kínában. Az ország emiatt az elöregedés problémájával küzd: jelenleg a lakosság mintegy ötöde 60 év feletti, 2050-re pedig a népesség egyharmadát teheti majd ki ez a korosztály. A gyermekvállalási kedvre leginkább a magas költségek nyomják rá bélyegüket, a helyzeten pedig az országban tavaly év elején elharapódzó koronavírus-járvány csak tovább ronthatott, sokak kerültek ugyanis létbizonytalanságba a járvány okozta gazdasági problémák miatt.

(MTI)