Sokkal kevesebb gyerek született tavaly Kínában, mint 2019-ben

Jelentősen visszaesett a regisztrált újszülöttek száma Kínában tavaly - derül ki a kínai közbiztonsági minisztérium közleményéből, miután a koronavírus-járvány gazdasági hatásai sokakat eltántoríthattak a gyermekvállalástól.

Egy nő és védőmaszkos kisbabája a kínai Vuhanban 2021. január 13-án.Fotó: NICOLAS ASFOURI/AFP

2020-ban összesen 10,035 millió újszülöttet regisztráltak Kína közbiztonsági hivatalaiban. A tavaly született gyerekek 52,7 százaléka volt fiú, és 47,3 százalékuk lány.

A kínai statisztikai hivatal tavaly január 17-én közölt adata szerint 2019-ben 14,65 millió volt a születések száma Kínában. A statisztikai hivatal februárban teszi majd közzé a 2020-as adatot, amely mutathat némi eltérést a közbiztonsági minisztérium által hétfőn közölt adathoz képest, hiszen utóbbi a 2020. december 31-éig valamely hivatalban regisztrált újszülöttek számát tükrözi. A két adat közötti különbég azonban így is jelentős visszaesést sejtet a születések számát illetően.

Bár a kínai kormányzat 2016-ban eltörölte a több mint három évtizeden át alkalmazott egykepolitikát, lehetővé téve minden házasságban élő párnak, hogy két gyermeket vállaljon, a születések száma évről évre mérséklődik Kínában. Az ország emiatt az elöregedés problémájával küzd: jelenleg a lakosság mintegy ötöde 60 év feletti, 2050-re pedig a népesség egyharmadát teheti majd ki ez a korosztály. A gyermekvállalási kedvre leginkább a magas költségek nyomják rá bélyegüket, a helyzeten pedig az országban tavaly év elején elharapódzó koronavírus-járvány csak tovább ronthatott, sokak kerültek ugyanis létbizonytalanságba a járvány okozta gazdasági problémák miatt.

(MTI)

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.