Szlovákiában elsőbbséget kaptak a tanárok az oltási sorrendben

járvány
2021 február 09., 20:13

Előbbre kerülnek a tanárok a szlovák vakcinaprogramban az iskolák megnyitása miatt, írja az Új Szó a szlovák egészségügyi miniszter bejelentése alapján. Így a következő fázisban azok a tanárok következnek, akik részt vesznek a helyszíni oktatásban. Az ő beoltásuk február 13-tól kezdődik, és hétvégente zajlik. Rajtuk kívül ide kerültek még a kritikus infrastruktúrában dolgozók is, akiket három nagy kórházban fognak oltani.

photo_camera Fotó: VLADIMIR SIMICEK/AFP

Szlovákiában az utóbbi napokban újabb rekordot döntött a kórházban kezeltek száma: 3652 embert tartanak bent koronavírussal vagy annak gyanújával . Hétfőn újabb 111 embert soroltak a koronavírus halálos áldozatai közé, ezzel a számuk 5382-re nőtt. Ráadásul Szlovákiában szigorúbb szabályok alapján sorolják a járvány áldozatai közé. Két külön csoportba sorolják azokat,

  • akiknél a halál közvetlen oka a koronavírus által előidézett tüdőkárosodás volt,
  • a másikba pedig azok kerülnek, akik ugyan szintén elkapták a vírust, de a halál közvetlen oka nem a tüdő megbetegedése volt.

A fertőzöttségi arány a déli régióiban különösen magas. Itt jóval többször kellett mentőt hívni a koronavírussal fertőzött betegekhez, mint az északi területeken. Igor Matovič miniszterelnök pénteken jelentette be, hogy a gyorsabban terjedő brit vírusvariás aránya az új fertőzöttek között 71 százalék.