Több mint 30 ember rekedt egy alagútban az indiai gleccserszakadás után

Vasárnap vészhelyzet alakult ki az észak-indiai Uttarakhand államban gleccserszakadás miatt, 28 ember meghalt, és legalább 150-en eltűntek. A himalájai gleccserről leszakadó jég a folyó vízszintjének hirtelen emelkedését okozta. A katasztrófa következményeként sokan egy 8 km hosszú alagútban rekedtek, őket próbálják most nagy erőkkel kimenteni. Egy másik, rövidebb alagútban is lehetnek túlélők, mindkét alagút bejáratát eltorlaszolják a törmelékek.

Mentőakció az alagút bejáratánál február 8-án.Fotó: -/AFP

A rövidebb, valamivel több mint 3 km hosszú alagútból már sikeresen kimentették a Risi Ganga folyón működő vízerőmű tizenkét munkását, de a főalagútban továbbra is 35-en várják a mentőcsapatokat. Egyelőre lyukat próbálnak fúrni, és kötelek segítségével mentenék ki a túlélőket. A bent rekedtekkel vasárnap óta nincs kapcsolat.

Egy túlélő, aki még időben ki tudott menekülni a rövidebb alagútból, azt mondta, a katasztrófa idején azt hallották, hogy azt üvöltik, „kifelé, kifelé”! „Nem tudtuk, mi történik. Elkezdtünk kifelé szaladni, amikor a víz nagy erővel betört az alagút bejáratánál. Ezért nem tudtunk kijutni. Az alagút tetejébe kapaszkodtunk . Nagyjából egy órát töltöttünk ott. Ahogy emelkedett a vízszint, lassan a nagyobb sziklákra másztunk át, amiket besodort a víz. Elvesztettük a reményt, nem gondoltuk, hogy túl fogjuk élni” - mesélte a munkás. 

(BBC)

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.

Kapcsolódó