Több mint 30 ember rekedt egy alagútban az indiai gleccserszakadás után

külföld
2021 február 09., 08:29

Vasárnap vészhelyzet alakult ki az észak-indiai Uttarakhand államban gleccserszakadás miatt, 28 ember meghalt, és legalább 150-en eltűntek. A himalájai gleccserről leszakadó jég a folyó vízszintjének hirtelen emelkedését okozta. A katasztrófa következményeként sokan egy 8 km hosszú alagútban rekedtek, őket próbálják most nagy erőkkel kimenteni. Egy másik, rövidebb alagútban is lehetnek túlélők, mindkét alagút bejáratát eltorlaszolják a törmelékek.

Mentőakció az alagút bejáratánál február 8-án.
photo_camera Mentőakció az alagút bejáratánál február 8-án. Fotó: -/AFP

A rövidebb, valamivel több mint 3 km hosszú alagútból már sikeresen kimentették a Risi Ganga folyón működő vízerőmű tizenkét munkását, de a főalagútban továbbra is 35-en várják a mentőcsapatokat. Egyelőre lyukat próbálnak fúrni, és kötelek segítségével mentenék ki a túlélőket. A bent rekedtekkel vasárnap óta nincs kapcsolat.

Egy túlélő, aki még időben ki tudott menekülni a rövidebb alagútból, azt mondta, a katasztrófa idején azt hallották, hogy azt üvöltik, „kifelé, kifelé”! „Nem tudtuk, mi történik. Elkezdtünk kifelé szaladni, amikor a víz nagy erővel betört az alagút bejáratánál. Ezért nem tudtunk kijutni. Az alagút tetejébe kapaszkodtunk . Nagyjából egy órát töltöttünk ott. Ahogy emelkedett a vízszint, lassan a nagyobb sziklákra másztunk át, amiket besodort a víz. Elvesztettük a reményt, nem gondoltuk, hogy túl fogjuk élni” - mesélte a munkás.

(BBC)