Annyira túlszaporodtak Escobar vízilovai, hogy kutatók szerint egy részüket le kellene ölni

ÁLLAT
2021 február 10., 05:51

Egyre nagyobb terhet jelent a környezet számára a túlszaporodott víziló-populáció Pablo Escobar egykori birtokán. A kokainbáró a 80-as években hozatott egzotikus állatokat a magánállatkertjébe, köztük zsiráfokat, kengurukat és elefántokat.

Miután a rendőrség 1993-ban levadászta Escobart, az állatok egy része egyszerűen elpusztult, vagy begyűjtötték őket, de a nehezen szállítható vízilovakkal nem nagyon tudtak mit kezdeni. Természetes ellenség híján létszámuk több mint duplájára, 35-ről 80-ra nőtt az elmúlt nyolc évben.

photo_camera Vízilovak Escobar egykori birtokán Fotó: RAUL ARBOLEDA/AFP

Kutatók régóta figyelmeztetnek, hogy a vízilovak túlszaporodása veszélyezteti az őshonos állat-és növényvilágot, például a karibi manátusz eltűnéséhez vezethet. Próbálkoztak sterilizálással is, ami viszont elég összetett és költséges folyamat, csak tíz víziló esett át rajta. Januárban publikált becslések alapján, ha minden így marad, 2035-re 1500 víziló élhet majd a Magdalena folyóban.

Kutatók szerint muszáj lenne leölni az állatok egy részét, ami jókora felháborodást váltott ki, már csak azért is, mert a vízilovak fontos bevételi forrást jelentenek a turistalátványossággá tett Escobar-birtokon. Egy állatorvos arról beszélt az AP-nek, hogy a helyiek árgus szemmel figyelnek, nehogy az állatoknak bántódásuk essen. „Imádják őket.”

A populáció gyérítése mellett érvelő ökológus azt mondta, szerinte sincs csodálatosabb dolog egy újszülött vízilónál, de nem szabad, hogy a szívünk diktáljon ebben a helyzetben. Felidézte, hogy más, hasonló esetben senki sem emelte fel a hangját, normális eljárás szerint gyérítettek például egy túlszaporodott halfajt Most bezzeg, ahogy megemlíti a dolgot, gyilkosnak nevezik.